Idei de afaceri: branzeturi artizanale dupa retete italienesti

Facebook
Twitter

Adriana Formenti este o italianca indragostita de Romania, care a reusit sa-si gaseasca menirea in ajutorarea tinerilor ramasi orfani, oferindu-le acestora capacitatea de a se integra in societate, precum si oportunitatea de a invata o meserie utila.

Stabilita de mai bine de 10 ani in tara noastra, Adriana Formenti a pornit in comuna Racovita (judetul Timis) o mica fabrica artizanala de branzeturi italienesti, precum ricotta, tondello sau stracchino. Proiectul este unul social, deoarece alaturi de Adriana se regasesc doua tinere fara familie, care au insa ocazia astazi sa se dezvolte si sa se simta integrate in societate.

„In urma cu 13 ani, am ajuns in Romania ca voluntara a Mișcării Ecleziale Carmelitane, din partea Bisericii Catolice, ce avea ca scop dezvoltarea proiectelor sociale. Dupa un proiect dedicat minorilor, am hotarat sa ma axez mai mult pe sprijinirea tinerilor, majori, care cu greu mai pot beneficia de sprijinul unor asociatii, fiind prea putine proiecte dedicate lor. Astfel, impreuna cu alte doua persoane, am reusit sa demaram Asociatia Curtea Culorilor. In prezent, avem doua fete Gabriela și Petronela. Locuim ca intr-o familie, fiecare avem propria camera, iar acum lucram la finalizarea celei de-a doua case, unde ne dorim sa mai primim cateva fete”, a povestit, pentru StiriAgricole.ro, Adriana Formenti.

Pentru a se putea intretine, dar si pentru ca ii era foarte dor de branza italieneasca, Adriana Formenti s-a reintors o scurta perioada in Italia, unde a invatat cum se prepara celebrele branzeturi. Ulterior, a revenit in tara, a dobandit avizele de care avea nevoie si a pornit mica unitate de prelucrare a laptelui.

„Productia de branza este una mica, facem cam 30 de kilograme de branza pe saptamana. Zilnic, avem o productie de lapte de circa 20-25 litri, depinde si de perioada. Dupa ce strangem laptele din 2 zile – il pastram la frigider, facem branza cam de 2-3 ori pe saptamana. Mai facem si iaurt, dar asta pentru consumul propriu, pentru vanzare facem doar branza. Procesul de realizare a branzei, care este integral manual, incepe cu pasteurizarea, apoi punem fermenti, dupa un anumit timp adaugam cheagul natural de vitel, iar dupa ce taiem cheagul lasam un anumit timp, il mai incalzim odata si dupa acea punem in forme care se intorc de diferite ori. Ziua urmatoare se pun la saramura unde sta cam o zi. Ulterior, lasam branza la maturat”, ne-a explicat Adriana Formenti.

In gospodaria Adrianei, laptele este produs de doua vaci din rasa Baltata Romaneasca. „Momentan, pentru noi sunt suficiente, avand in vedere ca mai avem si o gradina de legume de care trebuie sa ne ocupam, plus de finalizat cea de-a doua casa”, ne-a mai spus Adriana Formenti.

In ceea ce priveste maturarea branzei, acest proces poate dura deseori o luna – o luna si jumatate, lucru care face ca si pretul produselor sa fie unul mai mare comparativ cu alte branzeturi autohtone.

asociatia curtea culoriloe 2

„De multe ori se face branza, pentru a nu arunca laptele. Noi facem branza pentru ca vrem sa facem branza. Produsul nostru e uscat, nu are apa, deoarece tinem branza la maturat aproape o luna si jumatate. Nu o tinem in saramura. O punem pe niste rafturi din lemn, la maturat, si o intoarcem zilnic. La un anumit interval o curatam, este ceva mai multa munca, de aceea si pretul este putin mai mare”, povesteste Adriana Formenti.

Printre produsele realizate in mica unitate de procesare din satul Sârbova regasim branzeturi italienesti precum Caciotta, disponibila in 4 feluri (simpla, ardei iute, piper si chimen), Sarbova, o branza maturata, cu o consistenta mai tare, prima realizata de Adriana Formenti in Romania, Tomasar, o branza mai cremoasa, Ricotta, asemanatoara urdei, precum si Stracchino, o branza proaspata.

In privina valorificarii, branzeturile realizate de Adriana Formenti sunt comercializate prin intermediul Asociatiei pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti, care livreaza saptamanal in Timisoara.

Pentru viitor, Adriana Formenti isi doreste foarte mult sa finalizeze constructia celei de-a doua case, pentru a oferi un camin altor doua fete cu o situatie sociala dificila. Pentru mai multe detalii legate de activitatea Adrianei Formenti, precum si pentru modalitati prin care puteti dona, accesati pagina Asociatiei Curtea Culorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE