Agricultura hidroponica sau agricultura fara pamant este considerata tehnologia agricola a viitorului, insa ea este folosita deja pe scara larga in tari ca Olanda, Statele Unite sau Japonia. In Romania, conceptul a ajuns de putina vreme, dar are potentialul sa fie adoptat de tot mai multi fermieri si agricultori.
Agricultura hidroponica este un concept revolutionar, care permite cultivarea plantelor in interior, doar cu apa si nutrienti, fara ca acestea sa fie plantate in sol. Pamantul este inlocuit cu un pat de vata minerala, care asigura hidratarea si surplusul de minerale.
Ingenioasa idee isi are originile in secolul 17, dar a fost dezvoltata si imbunatatita incepand cu anii ‘30, cand a fost introdus termenul hidroponic, desemnand o cultură legumicola sau floricola in solutii nutritive sau pe un substrat de pietris, prin care circula permanent apa cu ingrasaminte. In ultimele decenii, NASA a dezvoltat si mai mult metoda, in ideea crearii, in viitor, a unor biosfere in spatiu.
Agricultura hidroponica are tot mai mult succes, pentru ca reprezinta solutia la numeroase probleme cu care agricultorii s-au confruntat dintotdeauna, printre care clima imprevizibila si lipsa spatiului suficient pentru dezvoltarea culturilor. Prin aceasta metoda, sezoanele traditionale sunt desfiintate, productia fiind posibila in orice perioada a anului, indiferent de capriciile vremii.
Cateva detalii pe care trebuie sa le cunosti despre aceasta forma de agricultura:
1. Este utilizata vata minerala obisnuita, ca aceasta, pe care o poti achizitiona online. Vata, din care se realizeaza un pat care retine apa si substantele nutritive, lasand in acelasi timp radacinile sa respire, reprezinta cel mai important element din intreg procesul. Aceasta nu este doar simplu de folosit, dar are si avantajul de a putea fi refolosita la finalul unui ciclu de productie. Alternativ, pot fi utilizate materiale ca pietrisul, nisipul, poliuretanul sau argila expandata.
2. Solutia nutritiva cu care vata minerala este umezita, la intervale regulate de timp, trebuie sa contina, alaturi de apa, toate elementele – minerale si oligoelemente – pe care planta le extrage in mod obisnuit din sol.
3. Fermierii pot avea parte de productie in orice perioada a anului, fara a depinde de conditiile climatice sau de lumina naturala si pot controla mult mai usor ce substante intra in compozitia legumelor cultivate, evitand pericole precum nitritii sau daunatorii care pot exista la nivelul solului.
4. Aceasta metoda stimuleaza cresterea rapida a plantelor si conduce la o productie mult mai mare, de pana la cateva recolte pe an si o profitabilitate mai buna. In acest scop, este folosit si un aparat cu ultrasunete, care mareste capacitatea plantelor de a absorbi lichidul.
5. In ciuda faptului ca apa sta la baza intregului principiu, culturile hidroponice au nevoie de doar 10% din cantitatea de apa pe care o consuma o cultura traditionala. Unele sisteme perfomante asigura chiar reciclarea apei utilizate.
6. La noi in tara, aceasta forma de agricultura poate fi utilizata cu succes in sere si ferme de diferite dimensiuni, la cultivarea rosiilor, salatei, ciupercilor, castravetilor sau morcovilor.
7. Avantajele agriculturii hidroponice sunt numeroase, insa costurile de amenajare sunt destul de ridicate, in timp ce ritmul de amortizare poate fi lent.
Sursa foto: Shutterstock