In interiorul unei sere de 300.000 de metri patrati, situata in Riverhead, Long Island, are loc o revolutie in agricultura, care s-a dovedit a fi o afacere infloritoare.

Nu este vorba despre ceea ce se cultiva, ci despre modul si timpul in care se cultiva. Cand majoritatea fermierilor care practica agricultura traditionala pe Coasta de Est incheie sezonul de cultiva toamna tarziu, Carl Gabrielsen este abia la inceput.

„Exista o piata imensa aici. Cat avem aici: 15 de milioane de oameni intr-o raza de 40-50 mile si nu le putem hrani, nu putem sa ne mai hranim”, spune Carl Gabrielsen, citat de fox5ny.com.

Fermierul a adaugat ca aceasta este schimbarea. Familia Gabrielsen a crescut flori de la 1950 incoace, dar iarna era perioada de pauza, din cauza temperaturilor scazute. Apoi, acum cativa ani, Gabrielsen descoperit o metoda care i-ar permite sa produca culturi viabile in afara sezonului, indiferent de vreme: agricultura hidroponica.

Agricultura hidroponica inseamna cultivarea plantelor in interior, fara sol, si isi are originea in urma cu mai mult de 60 de ani. Recent, a devenit o practica tot mai populara pentru obtinerea de alimente.

„Agricultura hidroponica a fost in ascensiune, in general, in special din cauza conditiilor meteorologice severe”, a declarat Dickson Despommier, un profesor emerit de sanatate publica de la Universitatea Columbia si autor al „The Farm Vertical: Hranirea lumii in secolul 21”.

Cultivarea plantelor in regim hidroponic permite agricultorilor sa „triseze” sezoanele traditionale, dar a adus, de asemenea, produse proaspete in locuri unde nu exista nici o camera in care acestea sa creasca in mod traditional. Despommier ajutat la crearea conceptului de agricultura verticala, care ar putea fi tradusa „sa cultivi alimente de jos in sus”.

Lipsa spatiilor pentru cultivarea legumelor sau a plantelor aromatice a determinat aparitia a numeroase ferme hidroponice peste tot in lume, cum este cazul orasului Newark, unde AeroFarms va deschide una dintre cele mai mari ferme de verticale din lume in lunile urmatoare.

„Acesta nu va fi singurul proiect, in inca cinci ani de acum vei vedea o multime de asemenea ferme peste tot. Nu exista ceva ce sa nu poata fi cultivat intr-o ferma hidroponica”, a spus Despommier.

In Riverhead, Gabrielsen Farms produce pana la 6.000 de capatani de salata pe saptamana, precum si alte tipuri de legume sau ierburi aromatice, cum ar fi patrunjel si busuioc.

Ca si in cazul agriculturii traditionale, si in ferma hidroponica se seamana semintele, numai ca acestea se pun in tavite mici, iar leduri le incalzesc si le ofera lumina de care au nevoie. Dupa ce planta incepe sa creasca, ea este mutata intr-o zona in care radacinile sunt udatela fiecare 4-5 ore. Desi am fi inclinati sa credem ca acest procedeu implica risipa de apa, Gabrielsen ne linisteste spunand ca de fapt facem economie.

„Haideti sa ne uitam la o capatana de salata pe care o cultivam in camp. Ai nevoie de circa 50 de galoane de apa pentru a o aduce la maturitate. Aici, folosim 1-2 galoane”, explica el.

Apa se recicleaza in trei tancuri mari astfel ca nu sunt pierderi.

De asemenea, nu se folosesc nici pesticide, iar Gabrielsen foloseste insecte pentru controlul afidelor.

Cand salata ajunge la mometul optim de recoltare, este ambalata si expediata comerciantului. Ambalata corect si cu radacinile udate, salata poate ramane proaspata cel mult trei saptamani.

Fermierul ne da si un sfat: salata este mai gustoasa daca radacina se indeparteaza chiar inainte de a consuma frunzele.

Share on Facebook