Agricultura inteligentă. Soiuri de flori care aduc profit mare | FOTOGALERIE

Facebook
Twitter

În ultimii ani, numărul cultivatorilor de flori s-a mărit. Totodată, și suprafețele cultivate au crescut, ca să nu mai vorbim că în sere găsim din ce în ce mai multe zambile sau lalele, în defavoarea roșiilor sau a ardeilor.

Agricultura inteligentă. Însă, pentru maximizarea profitului, cultivatorii trebuie să se orienteze către soiuri care se vând scump. Iată o scurtă listă cu unele dintre cele mai scumpe flori din lume:

Agricultura inteligentă. Lisianthus (Eustoma grandiflorum) este o floare care înflorește în fiecare an, iar florile pot ajunge la o circumferință de 5 centimetri. Lisianthus poate crește în înălțime până la 15 sau 60 de centimetri. Având flori mari, delicate, cu petale ovale, Lisianthus poate fi găsit într-o mare varietate de culori, de la purpuriu și alb la albastru-violet.  Lisianthus se vinde la prețuri mari deoarece, deși este o plantă perenă, florile pier rapid, iar tulpina se topește la scurt timp după recoltarea florilor. Pentru că sunt foarte fragile și sunt livrate către comercianți învelite în hârtie, florile de Lisianthus mai sunt denumite „flori de hârtie”.

Agricultura inteligentă. Lăcrămioarele (Convallaria majalis) sunt, de asemenea, pe lista florilor scumpe, datorită parfumului dulce, dar otrăvitor, și  aspectul delicat al florilor sub formă de clopoței albi. Lăcrămioarele, cunoscute în prima perioadă creștină drept „Lacrimile doamnei noastre”, înfloresc spre finalul primăverii, iar tulpinile ajung la o înălțime de 15-30 de centimetri. Recoltarea florilor trebuie făcută cu mare grijă pentru a nu afecta tulpinile și pune în pericol restul florilor. Lăcrămioarele se află pe lista florilor preferate de mirese, care și le prind în buchete sau în păr.

Agricultura inteligentă. Hortensia, deși este des întâlnită în grădini și parcuri, este o floare scumpă datorită faptului că se numără pe lista celor preferate de mirese sau de organizatorii de evenimente. Originară din China și Japonia, această plantă perenă decorativă este foarte apreciată datorită florilor sale mari și viu colorate și perioadei mari de înflorire, care debutează la începutul verii și se încheie toamna târziu. Hortensia preferă zonele ușor umbrite și iubește apa din abundență. Însă, florile nu rezistă mult timp și se recomandă să fie cumpărate chiar în ziua în care sunt date în dar sau cel mult cu o seară înainte. Nici transplantarea din ghiveci în grădină nu dă rezultate bune, în majoritatea cazurilor.

Agricultura inteligentă. Gloriosa, o liană cu flori superbe, se află în topul celor mai scumpe flori din lume. Originară din Africa de Sud și Asia, Gloriosa este foarte scumpă deoarece este rară. Foarte căutată pentru aspectul exotic și extrem de decorativ al florilor sale mari, de 10-12 cm diametru, cu 6 petale întoarse către exterior, adesea răsucite, de culoare roșu intens și marginile puternic ondulate de culoare galbenă, Gloriosa este o plantă perenă. Dispunerea culorilor în petale și forma acestora aseamănă corola acestei flori cu o flacără. Cele mai apreciate varietăți de Gloriosa sunt cele cu flori roșu aprins, portocalii, galbene și galben-verzui.

Agricultura inteligentă. Florile de șofran sunt mai cunoscute ca și condiment decât pentru rolul lor decorativ. Petalele purpurii scot în evidență staminele de un galben puternic. Prețul florilor de șofran reflectă costurile de producție: este nevoie de circa 80.000 de flori de șofran culese manual și uscate pentru a produce 500 de grame de condiment.

Agricultura inteligentă. Orhideea denumită „Gold of Kinabalu” (Aurul din Kinbalu, în limba română, n.r.) își merită pe deplin numele. „Circulă povești cu exemplare unice găsite în mediul lor natural care s-au vândut la schimb cu mașini de lux. Nu sunt povești, sunt întâmplări adevărate”, spune Francisco Miranda, care cultivă  varietăți rare de orhidee în Florida. O singură floare dintr-un soi rar se poate vinde ușor cu 8.000 de euro.

Agricultura inteligentă. Recent, un exemplar din soiul de orhidee Shenzhen Nongke s-a vândut cu mai mult de 200.000 de mii de dolari. Prețul mare este dat de dificultatea de a cultiva aceste flori. Multe soiuri au nevoie de ani întregi ca să înflorească o singură dată. Spre exemplu, Gold of Kinabalu se dezvoltă în 8-10 ani. Multe varietăți sunt pe cale de dispariție, pentru protejarea lor fiind adoptate legi drastice. În plus, cultivatorii trebuie să asigure un mediu steril plantelor, dacă vor să producă pentru piață.

Agricultura inteligentă. Lansat în 2006, la Festivalul Florilor din Chelsea, Marea Britanie, Trandafirul Juliet a uimit prin eleganță și frumusețe. Cel care a dezvoltat noul soi, David Austin, a lucrat 15 ani pentru a crea uimitorul Trandafir Juliet. Un exemplar s-a vândut cu aproximativ 21 de milioane de euro.

Agricultura inteligentă. Floarea Kadupul nu are preț, spun experții, deoarece, o data culeasă, moare până la apus. Floarea Kadupul este de fapt o varietate de cactus, înflorește doar noaptea și emană un parfum calmant, dulceag. Până acum, nici un exemplar nu a fost comercializat în magazinele tradiționale, nici în cele online.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE