Scandalul soiei modificate genetic. MADR a trimis corpul de control la Botoșani

Facebook
Twitter

MADR a trimis corpul de control pentru a verifica dacă se confirmă acuzațiile conform cărora în Botoșani se cultivă soia modificată genetic.

La finele lunii septembrie a acestui an, Greenpeace România a anunțat că, în urma unor investigații proprii, reiese faptul că în România există culturi de soia modificată genetic, deși acest lucru este interzis în Uniunea Europeană. Ca stat membru, România trebuie să respecte legislația europeană.

„Dacă se dovedește că a utilizat, plătește”, a declarat Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți la conferinţa cu tema „Ferma de familie hrăneşte lumea, protejând planeta”, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Oficialul MADR a precizat că nu face alte comentarii până nu va avea raportul corpului de control, care va conține și rezultatele testelor de laborator efectuate cu mostre de la fața locului. Rezultatele testelor de laborator ar putea fi obținute în termen de una-două săptămâni.

Reprezentanții Greenpeace România susțin, într-un comunicat, că au efectuat teste genetice pe teren, au prezentat autorităților rezultatele obținute atât pe teren cât și rezultatele de laborator (Umweltbundesamt, Viena) care atestă prezența soiei modificate genetic din Botoșani. Rezultatele au fost prezentate comisarilor de la Garda de Mediu, cât și reprezentanților Direcției Agricole și Direcției Sanitar-Veterinare județene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE