ANSVSA: Negociem cu țările arabe condițiile pentru demararea exportului de carcase de ovine

Facebook
Twitter

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) negociază cu mai multe ţări arabe demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine. 

Exportul de animale în ţări terţe nu a fost restricţionat de către ANSVSA, ci de către anumite state (Arabia Saudită, Iordania etc.).

În această perioadă, ANSVSA negociază cu mai multe ţări arabe demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine, potrivit unui comunicat remis publicației stiriagricole.ro. La acest moment, comerţul cu animale pe piaţa Uniunii Europene este permis, în condiţiile respectării reglementărilor existente, și anume, animalele să nu prezinte semne de boală, destinaţia acestora trebuie să fie abatorizarea şi este obţinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru.

În România, în urma evoluţiei focarelor de ”Boală a limbii albastre” şi a localizării lor geografice, teritoriul ţării a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie. Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie, cu respectarea anumitor condiţii. Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive, a transmis ANSVSA.

Boala limbii albastre – primul caz de a fost semnalat în judeţul Buzău, la data de 22 august

Boala limbii albastre este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Având în vedere evoluţia virusului bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile impuse asupra mişcării bovinelor și a ovinelor, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE