Boala Limbii Albastre. Fermierii contrazic autoritățile: nu există ferme de carantină pentru exportul de ovine

Facebook
Twitter

Deși fermierii înregistrează pierderi masive din cauza restricțiilor de export impuse ca urmare a apariției focarelor de Boala Limbii Albastre, până acum nu au fost înființate ferme de carantină pentru exportul de ovine.

„Nu avem acele ferme de carantină despre care se tot vorbește și am rămas cu berbecuții pe stoc. Aveam 300 de capete pentru export și acum fac pastramă din ei, dar din vânzarea produselor procesate nu scot nici măcar cât aș fi luat doar pe animal, fără să mai pun munca”, ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Miorița din Neamț, Nicu Crăciun.

Potrivit președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, citat de Agerpres, autoritățile veterinare vor face demersuri către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE) pentru declararea României ca țară liberă de „Bluetongue” (Boala Limbii Albastre) pe perioada sezonului rece, ceea ce ar permite reluarea exporturilor de animale vii către țările arabe.

Săptămâna aceasta, ANSVSA va organiza o ședință a Consiliului Consultativ, format din reprezentanți ai autorităților și crescători de animale, în cadrul căreia se va discuta strategia cu privire la acest sector, una dintre măsurile avute în vedere fiind vaccinarea împotriva Bolii Limbii Albastre, din 2015.

În ciuda dificultăților, crescătorii de ovine au reușit să crească producția. Astfel, în luna septembrie 2014, comparativ cu luna august 2014, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 12,4%, respectiv cu 16,4%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Tăierile în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 5,9% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine. În acest tip de unitǎţi numǎrul de ovine şi caprine sacrificate a rămas constant, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 18,2%.

În septembrie 2014, comparativ cu septembrie 2013, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 3,2%, respectiv cu 2,4%. Numărul sacrificărilor de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 19,0%, respectiv cu 24,6%, în intervalul menționat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE