oi de vanzare

Efectul bolii albastre. ANSVSA impune restricții de vânzare pentru BOVINE şi OVINE vii către ţările UE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Animalele receptoare ale bolii limbii albastre (bovine, ovine şi caprine) pot fi vândute către ţările membre UE doar pentru sacrificarea imediată, putând să fie exporte către ţările terţe care nu au impus restricţii.

Restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boala limbii albastre au fost impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în acord cu legislaţia europeană.

Conform comunicatului ANSVSA, pot fi comercializate, către statele membre UE, rumegătoare vii (bovine, ovine şi caprine) pentru sacrificare imediată, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.

România poate exporta rumegătoare vii (bovine, ovine şi caprine) către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Iordaniei.

Referitor la comerțul intern cu bovine, ovine şi caprine, conform comunicatului remis de ANSVSA, acesta se poate desfășura fără restricții.

Potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA, un număr de 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând un număr total de 935 de animale din 158 de comune.

Conform statisticilor deținute de ANSVSA, boala limbii albastre afectează animale din 23 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Buzău (248), Prahova (138) şi Vrancea (123). În Buzău sunt bolnave animale din 33 de comune, în Prahova, din 31 de comune, iar în Vrancea, din 19 comune.

Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 23 judeţe, este de 0,01%”

Având în vedere evoluţia bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE