AVERTIZARE. Noi focare de boala limbii albastre în EUROPA

Facebook
Twitter

Oamenii de știință studiază modul în care virusul bolii limbii albastre supraviețuiește pe perioada iernii, astfel încât fermierii din sudul Europei să poată face față focarelor care s-au răspândit  foarte repede pe perioada verii.

Confirmarea bolii limbii albastre în ALBANIA

ALBANIA este a opta țară care trimite notificare privind prezența virusului bolii limbii albastre prin care s-a raportat infecții la bovine și caprine.

Bovine, ovine, caprine, căprioare și alte rumegătoare sălbatice pot fi toate stabilite pentru a beneficia, ca parte a „implicații importante”, care ar putea veni de la această înțelegere îmbunătățită.

În urma realizării unui studiu,  Christie Mayo, autorul principal, a declarat că s-a reușit să se demonstreze că „virusul iernează în musculițe de sex feminin care s-au hrănit pe un animal infectat în timpul sezonului trecut”.

Profesorul veterinar James MacLachan de la Universitatea din California a adăugat că această descoperire ar putea însemna gasirea soluțiilor privind estimările viitoare și controlul focarelor virusului bolii limbii albastre.

Echipa de studiu a subliniat faptul că virusul ar putea fi identificat în sezonul rece și prin alte metode încă necunoscute.

Până la acest moment, în EUROPA, boala limbii albastre a lovit ITALIA, GRECIA, MACEDONIA, TURCIA, ROMÂNIA, BULGARIA, SERBIA și, de curînd și ALBANIA.

După cazurile înregistrate în  ITALIA, în septembrie anul trecut, în ultimele săptămâni numărul cazurilor de contaminare cu virusul bolii limbii albastre au început să crească în Balcani, fenomenul culminând în GRECIA.

Cu toate acestea, la metodele de control privind eradicarea virusului bolii limbii albastre s-ar putea adăuga opțiunea privind vaccinarea curentă, variantă aplicată cu succes deja, pe o scară largă în vestul Turciei, unde autoritățile se pare că au reuști să oprească răspândirea virusului. În regiunea Kirklareli, pe parcursul lunii trecute,  medicii veterinari au aplicat mai mult de 330.000 de vaccinări.

Impactul daunelor provocate de boala limbii albastre, în sectorul bovinelor și ovinelor în SUA, ajunge anual la sume estimate la  aproximativ 125 milioane de dolari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE