ANSVSA: Aproape 2.000 de animale afectate de Boala Limbii Albastre. Restricțiile se mențin până vine gerul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un număr de 1.895 de animale din 254 de comune din 26 de județe au fost afectate de Boala Limbii Albastre. 384 de animale au murit, potrivit celor mai recente date publicate de ANSVSA.

Primul caz de „Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România a fost diagnosticat pe 22 august 2014, în judeţul Buzău. La 13 octombrie 2014, Boala limbii albastre se extinsese în 26 de județe. Doi zimbri din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş Severin şi doi zimbrii din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre. Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 26 judeţe, este de 0, 02%.

Boala limbii albastre este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala limbii albastre nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Prevenirea Bolii limbii albastre se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala.

„Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014, această restricţie fiind ridicată la această dată”, a anunțat ANSVSA.

Începând cu data de 10 octombrie 2014, zona de restricţie pentru Boala limbii albastre a fost extinsă pe întreg teritoriul României. Ca urmare a evoluţiei focarelor de Boală a limbii albastre şi a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie. Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie este permisă, cu destinaţia abatorizare şi cu respectarea anumitor condiţii.

Comerţul cu animale pe piaţa Uniunii Europene este permis, în condiţiile respectării reglementărilor specifice: animalele să nu prezinte semne de boală, destinaţia acestora este abatorizarea şi este obţinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru. Exportul de animale în ţări terţe se poate efectua, numai cu acordul ţării importatoare, în condiţiile specificate în certificarea sanitară veterinară solicitată de către ţara importatoare.

Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive.

Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA şi reprezentanţi ai Ministerul Afacerilor Interne efectuează controale la nivel naţional pentru a se asigura respectarea acestor măsuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE