Boala limbii albastre lovește crunt în oieri, în perioada de vârf a exporturilor. Nicolae Cioranu, Romovis: Credeți că le-a spus cineva iordanienilor unde sunt focare și unde nu?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Extinderea focarelor de Boala limbii albastre riscă să împingă crescătorii de oi și capre în faliment. Președintele Romovis, Nicolae Cioranu, consideră că blocarea exporturilor ar fi putut fi evitată dacă autoritățile ar fi transmis date rapid către țările care importă din România.

Ca urmare a apariției focarelor de Boala limbii albastre, Iordania a interzis importurile de bovine și ovine din România, deși țara noastră era unul dintre principalii furnizori. Decizia Iordaniei ar putea fi urmată și de măsuri similare impuse de alte țări arabe, fapt care îi va duce pe mulți crescători de oi și capre în pragul falimentului.

„După Iordania, am informații că Libia vrea să interzică importurile din România. Suntem blocați. Toți oierii care vând mielul greu sunt blocați. Din zonele cu focare de Boala limbii albastre nu se mișcă nimic și, chiar dacă s-ar mișca, nimeni nu mai vrea să cumpere. Acum suntem în luna de ajun a sărbătorilor musulmane de la începutul lunii octombrie, când crește consumul și, implicit, cererea de miei grei. Acum, se pregătesc exporturile și sunt cele mai bune prețuri, iar noi nu putem vinde”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, președintele Romovis, Nicolae Cioranu.

Ca urmare a răspândirii focarelor de Boala limbii albastre, prețul la miei a scăzut simțitor. Dacă până să apară primele suspiciuni, prețul varia în jurul a 9,5-10 lei pe kilogram, acum prețul a coborât la 6 lei pe kilogram în zona Moldovei.

„Crescătorii sunt într-o situație disperată. Mieii fătați în primăvară au fost îngrășați până acum, când au ajuns la greutatea ideală pentru export. De acum, ei nu se mai îngrașă. Dacă oierii nu îi vor putea vinde, nu vor avea venituri și nu pot suporta două iernaturi consecutive fără venituri, mai ales că banii de pe lapte s-au dus deja pe plata oamenilor și a furajelor, a taxelor, iar acum costurile cu întreținerea oilor se dublează. O dată, vor trebui asigurate furaje pentru mame și a doua oară pentru mieii care nu se mai vând”, a adăugat, pentru stiriagricole.ro, președintele Romovis, Nicolae Cioranu.

Șeful oierilor este de părere că autoritățile din statele care importă ovine și caprine din România nu au fost corect informate și în timp util cu privire la evoluția cazurilor de Boala limbii albastre. Dacă s-ar fi făcut acest lucru, spune Nicolae Cioranu, atunci acele state ar fi acceptat importurile din zonele libere de Boala limbii albastre, așa cum s-a întâmplat și în cazul epidemiei de scrapie.

„Credeți că le-a spus cineva iordanienilor unde sunt focare de Boala limbii albastre și unde nu? Dacă li s-ar fi comunicat partenerilor externi situația la zi, atunci ei ar fi permis exporturile din zonele libere de Boala limbii albastre. Dar, de când a izbucnit scandalul cu Boala limbii albastre, nu a ieșit nici un oficial de-al nostru să spună clar că boala nu se transmite la om prin consumul de carne sau de lapte. O să cerem o audiență la ministrul Agriculturii, să clarificăm aceste probleme, și să căutăm soluții de acordare a unui sprijin financiar pentru oieri. Dacă nu se vor găsi bani, o să ne vadă în faliment”, avertizează Nicolae Cioranu.

ANSVSA a confirmat 63 de focare de Boala limbii albastre, în 12 județe, și a avertizat că numărul acestora ar putea crește în perioada următoare, din cauza condițiilor meteorologice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE