Începând cu 2015, România va promova potențialul din agricultură prin atașați agricoli. Vezi lista de țări unde vom avea atașați agricoli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România va trimite atașați agricoli în cele mai importante țări pentru export, cel mai probabil începând cu anul 2015, iar China este prima țară vizată pentru că acolo comerțul a început să se intensifice, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

“Am aprobat anul trecut un act normativ prin care am solicitat Guvernului să identifice resurse financiare astfel încât să putem trimite în câteva zone importante de piață pentru noi, pentru România, atașați specializați. Eu aș începe cu China pentru că acolo comerțul a început să se intensifice și cred că avem nevoie de un atașat agricol specializat și pe urmă în țările arabe și pe piața UE, în Franța și Marea Britanie”, a declarat Daniel Constantin.

Acesta a precizat că deja au fost pregătiți câțiva oameni tineri la minister pentru activitatea de atașat agricol nu numai din punct de vedere al limbilor străine, dar și din punct de vedere comercial.

“Am pregătit deja oameni din minister, tineri, din punct de vedere al limbilor străine, dar și al cunoașterii zonelor respective din punct de vedere comercial. Eu sper ca din anul 2015 o parte dintre aceștia să își înceapă activitatea, dar trebuie să găsim resursele financiare. Nu sunt costuri foarte mari pentru că știu că sunt plătiți la fel ca diplomații”, a adăugat șeful MADR., în contextul trimiterii unor atașați agricoli în zonele importante de piață pentru România.

Potrivit președintelui Agriculture Taskforce din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, Nadia Crișan, diplomația comercială a României este în fază de embrion, în comparație cu statele care își promovează interesele naționale la București.

“Ne place să ne uităm la țările care sunt net exportatoare de produse agricole și alimentare, produse finite cu valoare adăugată, însă în aceste țări, promovarea sectorului cheie, în cazul nostru agricultura, este la nivel strategic (…).

Mă refer la statele de unde noi românii consumăm carne și lapte. Trebuie să ne gândim la promovarea noastră și știu că ați avut inițiativa acestor atașați agricoli în anumite locații cheie, unde putem să fim buni exportatori. Din păcate, diplomația comercială este în fază de embrion, în comparație cu statele care își promovează interesele naționale la București. România necesită un efort suplimentar și un sprijin adițional de la centru pentru ca acești diplomați comerciali și atașați agricoli să poată să pună produsele agricole românești și în capitalele respective”, a spus Nadia Crișan.

Autoritățile ‘cochetează’ cu un astfel de proiect încă din anul 2008, când la Ministerul Agriculturii era Dacian Cioloș. În 2013, fostul secretar de stat în MADR, Achim Irimescu, afirma că România va avea din acest an cel puțin nouă atașați agricoli care vor avea misiunea de a promova produsele românești în capitale și orașe mari din lume.

Intențiile MADR din 2013 erau ca atașații agricoli să meargă la Washington, Madrid, Chișinău, Kiev, Istanbul și Beijing.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE