ROMAPIS protestează mâine împotriva autorizării abuzive a folosirii unor pesticide de mare risc pentru albine

Facebook
Twitter

Federația Asociațiilor Apicole ROMAPIS va susține în data de 9 octombrie 2014 între orele 8,30 – 10,  în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din Bucuresti, un protest împotriva autorizării abuzive a folosirii unor pesticide de mare risc pentru albine.

Protestul se desfășoară cu ocazia Conferinței organizate de Organizația Europeană a Proprietarilor de Pământ, în colaborare cu LAPAR și Syngenta.

Reprezentanții ROMAPIS arată, într-un comunicat remis pe adresa redacției stiriagricole.ro, că, în 24.05.2013, Comisia Europeană a emis Regulamentul (EU) 485/2013 prin care se interzice utilizarea în UE a 3 pesticide folosite la tratarea semințelor unor culturi agricole datorită riscului de a afecta albinele și alți polenizatori.

„Interdicția, valabilă pe o perioadă de 2, ani începând cu 1 decembrie 2013, a fost anulată pe teritoriul României prin decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care a emis în anul 2014 două derogări succesive de la aceste prevederi, la presiunea unor asociații ale fermierilor, permițând comercializarea în continuare a semințelor impregnate cu aceste substanțe. Pesticidele aparțin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide introduse pe piața europeană la începutul anilor 2000. Apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor prin nectarul și polenul toxic al plantelor crescute din sămânță tratată sau prin praful care se ridică la însămânțare. Neonicotinoidele provoacă intoxicații acute și cronice, ducând la depopulările masive ale coloniilor de albine”, se arată în documentul citat.

ROMAPIS solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să nu mai emită derogări pentru folosirea neonicotinoidelor pe parcursul anului 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE