Exportul cu ovine vii în Iordania va fi reluat

Facebook
Twitter

Autoritățile vor primi săptămâna viitoare protocoalele tehnice de colaborare și de înțelegere cu Iordania prin care se va relua comerțul cu ovine vii în această țară, a declarat, miercuri, Vladimir Mănăstireanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

„La finele acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare vom putea primi protocoalele tehnice de colaborare și de înțelegere cu Iordania, ceea ce ne va permite să stabilim anumite criterii prin care vom putea relua comerțul cu ovine vii în această țară. Noi reprezentăm al doilea mare exportator de ovine către Iordania și putem vorbi de pierderi importante pentru crescătorii de animale în condițiile în care s-au blocat exporturile. Cel puțin pe Iordania, exportul de ovine vii al României se ridică la 100 de milioane de dolari și numai din acest punct de vedere vorbim de o pierdere însemnată pentru crescătorii de animale”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.

 Exportul cu ovine vii: Egiptul și Iordania sunt țări importante de export pentru România

„Egiptul și Iordania sunt o piață interesantă pentru că nu există o piață de carne de ovine foarte bine conturată. Am fost acolo și am discutat cu firme exportatoare și cu reprezentații sectorului veterinar și cred că avem o nișă interesantă pe zona cărnii de ovine”, a mai spus Mănăstireanu.

În ceea ce privește demersurile României către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE) pentru a fi declarată țară liberă de bluetongue, șeful ANSVSA a spus că deocamdată nu sunt îndeplinite toate condițiile pentru că „temperatura de afară nu ne ajută”.

„O să cerem la OIE declararea României drept țară liberă de ‘bluetongue’ pe perioada sezonului rece, în momentul în care se îndeplinesc toate condițiile, dar deocamdată temperatura nu ne ajută. În perioada următoare trebuie să avem temperaturi scăzute timp de 17 zile, trei nopți să avem temperaturi sub zero grade Celsius și să nu mai existe insecte active. După aceste supravegheri vom face comunicarea către OIE”, a subliniat președintele ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE