“Oierii sunt blocaţi în ferme cu marfa îngrăşată”, a declarat Nicolae Cioran, vicepreşedintele Romovis, explicînd că din cauza bolii limbii albastre, ţările arabe care cumpărau ovine din România au interzis importurile. În aceste condiţii, peste un milion de ovine au rămas nevândute în fermele româneşti.
“Toată marfa este blocată de la începutul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea şi calitatea de livrare, dar nu avem piaţă de desfacere. Iordania, Libia şi Libanul au oprit importurile în ultimele luni”, a adăugat Cioran.
“Din păcate, în România nu pot fi folosite aceste animale, pentru că nu se consumă aşa de mult la noi. Trebuie să căutăm noi pieţe”, a continuat reprezentantul crescătorilor de ovine.
Nicolae Cioran, vicepreşedintele Romovis a mai declarat că o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram în viu şi cântăreşte 35-40 de kilograme, estimând astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro. Totodată, efectivele de ovine din România sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depăşesc 5 milioane de capete.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la finele lunii septembrie faptul că oierii, care exportau în ţările arabe în această perioadă, au probleme din cauza bolii limbii albastre şi trebuie să caute noi pieţe externe.
Totodată, președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a demisionat în cursul zilei de vineri, invocând motive personale, potrivit unor surse apropiate de chestiune. Demisia președintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu,va ajunge pe masa premierului Victor Ponta, ANSVSA fiind în subordinea prim-ministrului și în coordonarea tehnică a Ministerului Agriculturii. Vladimir Mănăstireanu a venit în fruntea ANSVSA în iunie 2013, după ce a asigurat interimatul în perioada martie-iunie 2013. Anterior, în intervalul mai 2012-martie 2013, Vladimir Mănăstireanu a fost vicepreședinte al ANSVSA.