septembrie 25, 2021

50% din agricultorii români lucrează pământul cu sapa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai mult de 500.000 de agricultorii români, respectiv peste jumătate din totalul fermierilor români, lucrează şi acum pământul cu sapa, România fiind ţara din UE cu cea mai mică rată de mecanizare în agricultură, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

“Cel puţin jumătate de milion de români care primesc subvenţii pentru agricultură în acest moment lucrează pământul cu sapa. Suprafețele sunt mici, veniturile sunt mici, iar accesul la imputuri – seminţe, protecţia plantelor – este ca şi inexistent. Ei trăiesc din ceea ce cultivă cu sapa la limita subzistenţei”, a declarat agenției MEDIAFAX,  preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro

Alex Jurconi a mai adăugat că mulţi dintre agricultorii români care lucrează pământul cu sapa au între 1-3 hectare şi nu au suficiente resurse financiare pentru a plăti mecanizarea.

Oficialul federaţiei spune că în mediul rural există mulţi furnizori de unelte, care nu şi-au restrâns activitatea în ultimii ani.

“Furnizorii de sape şi unelte de genul ăsta – sape, greble, furci – trăiesc foarte bine şi nu sunt pe cale de dispariţie. În străinătate oamenii folosesc sapele doar ca hobby. În rest, toată agricultura este mecanizată. Chiar şi Bulgaria este mai mecanizată decât noi. La ei, cei care lucrează cu sapa sunt puţini, iar importanţi sunt agricultorii mari şi medii. La noi, în schimb, sunt mulţi cei care au suprafeţe mici şi le lurcrează manual”, a mai spus Alex Jurconi.

Potrivit datelor APIA, în România sunt înregistraţi aproximativ un milion de fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE