Prognoza agrometeorologică pentru perioada 24-28 noiembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 24-28 noiembrie se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3…7°C, în aproape toate zonele de cultură, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1…10°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -8…3°C, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Local vor fi condiţii de producere a brumei şi a îngheţului la sol.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor, cu excepţia unor suprafeţe agricole din centrul şi sudul Transilvaniei, estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de vegetaţie vor evolua uşor mai lent.

Din punct de vedere fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra răsărirea (50-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţirea (10-80%). Starea de vegetaţie a cerealierelor se va menţine pe ansamblu bună și medie, iar pe suprafeţele cu deficite de apă în sol şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Cultura de rapiţă îşi va definitiva faza de răsărire (100%), continuându-se totodată înfrunzirea (6-15 frunze), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună şi medie.

În plantaţiile pomicole şi viticole va fi posibilă finalizarea fazei de maturare a lemnului și a coardelor, continuându-se totodată căderea masivă a frunzelor, speciile fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări etc.) se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea şi chiar finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înființate în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE