Trichineloza: cum se depistează și cum se manifestă boala la om

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În apropierea sărbătorilor de iarnă, crește numărul porcilor sacrificați, dar și riscul îmbolnăvirilor cu trichineloză.

Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, recomandă tuturor cetățenilor, pentru a preveni infectarea cu Trichinella spiralis (trichineloză), să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu. Examenele pot fi efectuate la cabinetele medicilor veterinari concesionari din comune şi oraşe, care dispun de aparatura necesară depistării larvelor închistate în carne (muşchi).

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

Cum se manifestă boala?

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a trichinelozei depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului, potrivit dr. Loți Popescu, coordonator PN V, din cadrul DSPJ Constanța.

La om, trichineloza are următoarele semne clinice: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Trichineloza nu se transmite de la om la om.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om cu trichineloză sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic. Totodată, unele obiceiuri culinare, ca prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, cum sunt pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă, favorizează îmbolnăvirea cu trichineloză.

De asemenea, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și tăierea clandestină a animalelor favorizează îmbolnăvirea cu trichineloză.

În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestata, DSPJ Constanța recomandă prezentarea de urgenţă la medicul de familie.

Recomandări pentru populație:

  • să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
  • să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
  • să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE