Prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 noiembrie-3 decembrie 2014: ninsoare și vânt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ȋn perioada 27 noiembrie-3 decembrie 2014 va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -8…7°C în aproape toată țara, abaterile termice negative fiind de 1…5°C. Temperatura maximă a aerului se va situa între -3…9°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -12…5°C, la nivelul întregii țări, fiind condiţii de producere a îngheţului la sol.

Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ninsoare în cea mai mare parte a teritoriului, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grȃului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, cu excepția unor suprafețe din centrul țării, unde se vor menține deficite moderate de apă în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele vegetative ale culturile de toamnă vor evolua lent pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia depresiunilor din nordul şi centrul ţării, unde va fi posibilă stagnarea temporară a acestora.

Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţire (10-100%).

La rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-15 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie.

Pomii fructiferi şi viţa de vie vor intra treptat în starea de repaus vegetativ, continuându-se de asemenea îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile.

Ȋn general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite desfăşurarea normală a lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări etc.).

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înființate în epoca optimă;
  • Efectuarea lucrărilor agro-tehnice de întreţinere (tratamente fito-sanitare, îngropatul viilor), în plantaţiile pomi-viticole.

Citeste mai mult despre prognoza agrometeorologică pentru lunile decembrie 2014 – februarie 2015 pe stiriagricole.ro: https://www.stiriagricole.ro/prognoza-agrometeorologica-pentru-craciun-si-revelion-prognoza-pentru-perioada-decembrie-februarie-17549.html

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE