Buletin agrometeorologic pentru perioada 13-19 noiembrie 2014: ploile locale și secetă pedologică extremă

Facebook
Twitter

Ȋn perioada 13-19 noiembrie 2014 vor fi ploi locale, dar se va manifesta și seceta pedologică extremă, pe alocuri, potrivit buletinului agrometeorologic realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Regimul termic al aerului va fi în general mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 1…15°C, mai ridicată cu 1…7°C comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 7…18°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -5…11°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 3…16°C, limite favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sudul țării, cantitățile de apă pot depăşi 10-15 l/mp, îndeosebi la începutul intervalului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare pȃnă la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafețe extinse din sud-estul, estul şi local sudul, centrul şi vestul țării, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ȋn aceste condiţii, procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) va fi posibilă definitivarea fazei de germinare (90-100%), continuându-se totodată răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), mai avansate fenologic fiind culturile din sudul, estul şi vestul ţării aflate la înfrățire (10-30%).

Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va continua în bune condiţii răsărirea (50-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (6-14 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol.

Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, în toate plantaţiile.

Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc.) vor fi întrerupte temporar, doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înființate în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (arături, tratamente fito-sanitare, încorporarea gunoiului de grajd etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE