Exporturile către ţările arabe au crescut cu 70%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România încearcă să deschidă noi pieţe pentru exportul cu produse agro-alimentare, având o creştere în ultimii ani de peste 70% pentru comerţul cu ţările arabe.

„Anul 2014 fost unul foarte bun pentru agricultură şi al doilea an consecutiv cu balanţă agricolă pozitivă. În 2013, excedentul a ajuns la peste 300 de milioane de euro, iar în 2014 la peste 500 de milioane de euro”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

Pe primele locuri, la export, au fost însă produsele primare, cum ar fi cerealele, în special grâul. S-au exportat 4,9 milioane de tone de grâu din producţia totală de 7,4 milioane de tone. Potrivit lui Constantin, necesarul de consum de grâu pe piaţa internă este estimat la 3,5-4 milioane de tone.

„Am deschis noi pieţe, în zona estică, dar şi în ţările arabe, unde exporturile au crescut în ultimii ani cu 70%”, a afirmat el.

România s-a clasat anul trecut pe locul 5 în UE la producţia de grâu, pe primul loc la producţia de floarea soarelui – pe locul doi la porumb şi pe patru la rapiţă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE