În PNDR 2014-2020 au fost incluse măsuri de stimulare a fermelor integrate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, la „Ziua Porumbului”, că și-ar dori ca porumbul românesc să fie folosit ca furaje în fermele zootehnice din țară, astfel încât valoarea adăugată să fie mai mare, în loc să fie exportat ca materie primă.

„În primele șase luni exporturile de produse agroalimentare au crescut la aproximativ 2 miliarde de euro, cel mai bine vândut produs fiind la export. De altfel, România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb şi a producţiei, ca urmare a ariei mari, dar mai avem de recuperat în ceea ce priveşte productivitatea la hectar. Însă, fermierii fac eforturi zi de zi, se orientează din ce în ce mai mult către hibrizi de mare productivitate, astfel că rezultatele sunt din ce în ce mai bune. Totuşi, deși creșterea exporturilor este benefică, mi-aş dori ca porumbul românesc să fie folosit mai ales în fermele zootehnice din ţara noastră, pentru că şi acest sector s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani. Tocmai de aceea, în noul Program Național de Dezvoltare Rurală am introdus măsuri care vizează mai ales producţia integrată”, a declarat viceprim-ministrul Daniel Constantin.

În cadrul evenimentului, ajuns la cea de-a cincea ediţie, ministrul Agriculturii a vizitat standurile amenajate în apropierea loturilor experimentale, pregătite de companiile producătoare de hibrizi de porumb, unde reprezentaţii acestora i-au prezentat caracteristicile hibrizilor din portofoliul propriu, și a stat de vorbă cu producătorii, veniți în număr foarte mare, din aproape toate colțurile țării. Ministrul Constantin a fost primit de organizatorul „Zilei Porumbului”, Nicolae Sitaru. La eveniment au fost prezenți și secretarul de stat din MADR, Daniel Botănoiu, alături de președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, fostul secretar de stat din MADR, Adrian Rădulescu, sau de proprietarul fermei de bovine de lapte Agroind Doaga, Petrică Azoiței.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE