Mai mult de jumătate din terenurile agricole din România sunt deținute sau administrate de străini

Facebook
Twitter

Străinii cumpără din ce în ce mai multe terenuri agricole în România. Chiar dacă pe primele trei locuri în topul latifundiarilor sunt români, terenurile agricole din România sunt administrate sau cumpărate de străini, în proporție din ce în ce mai mare.

Într-un top al celor mai mari 100 de exploatatori agricoli din România, primele trei locuri sunt ocupate de firme româneşti – cea a lui Constantin Duluţe, un apropiat al omului de afaceri recent decedat Culiţă Tărâţă, firma lui Adrian Porumboiu, cu 30.000 de hectare de teren în Vaslui şi judeţele învecinate, iar pe locul al treilea este grupul de firme deţinut de Ioan Niculae.

Foarte multe companii străine aparținând unor investitori străini italieni, germani, arabi, maghiari şi spanioli au în proprietate zeci de mii de hectare de teren agricol în România. Conform statisticilor, străinii care dețin sau administrează terenuri agricole în România cultivă porumb, urmae de grâu şi floarea soarelui.

Cea mai mare concentrare de terenuri se rezumă la partea de sud a țării, sud-est, sud-vest şi Moldova, dar mai ales în zona Dunării.

Harta celor mai mari exploataţii de terenuri agricole din România, realizată de membrii asociaţiei Eco Ruralis din Cluj, care au întocmit topul celor mai mari 100 de proprietari de teren arabil din România, arată faptul că peste jumătate dintr proprietarii de terenuri agricole sunt străini.

„Sunt companii din Belize, din paradisul fiscal, care investesc la noi, companii din Austria, aproape fiecare ţară din Europa de Vest are o companie care a investit în pământ românesc. Italienii au vreo 200.000 de companii agricole înregistrate în România”, a declarat pentru digi24.r0, Szőcs-Boruss Miklós-Attila, coordonatorul campaniei.

Mulţi dintre investitorii străini arendează, mai apoi, terenurile agricole românilor sau, în cazul în care realizează doar afaceri imobiliare şi nu agricultură, cumpără parcele de teren, le comasează, apoi vând scump întreaga suprafaţă agricolă.

„În Germania, în Franţa, Olanda şi Belgia, terenurile sunt foarte scumpe. Mai ales în Olanda media este la vreo 20.000 hectarul. În România prețul este, de exemplu, între 2.000 şi 7.000 de euro hectarul”.

Producătorii agricoli din România exportă cea mai mare parte a produselor obţinute din culturi

„Analizând subvenţiile din 2013 observăm că 1% din agroindustriaşi primesc 50% de subvenţii europene în România. Este alarmant gradul de comasare a subvenţiilor”, spune Szőcs-Boruss Miklós-Attila.

„Practic, vedem că productivismul şi conceptul vechi comunist nu a dispărut. Noi nu mergem pe calitate, mergem doar pe cantitate. Să avem munţi de cereale”, adaugă el.

România a reprezentat un studiu de caz în cel mai amplu raport pe tema acaparării terenurilor publicat în 2013. Experţi din 11 ţări au arătat că, prin concentrare a terenurilor, s-a ajuns ca mai mult de 50% din suprafaţa agricolă din Europa să se afle în mâinile a doar 3% dintre proprietarii de pământ.

Terenurile s-au scumpit cu 300 %  în ultimii șapte ani

În Dolj, de exemplu, pământurile judeţului se vând hectar cu hectar. Tot mai mulţi străini iau terenuri în arendă sau le cumpără și apoi le lucrează cu români. Străinii se ocupă în principal de terenurile celor care nu mai pot sau nu își permit să le lucreze.  Mariana Manea are 62 de ani și locuiește în satul doljean Moțăței. Femuncit terenul până când puterile au lăsat-o, apoi l-a arendat.Și vecinii ei au făcut la fel, ba chiar unii au vândut terenurile pe care le aveau.

Cel care a profitat de situație a fost un scoțian care a venit în comună în 2001 și de atunci nu a mai plecat. Din cele 13.000 de hectare de teren agricol, cât are localitatea, peste 2.000 sunt ale străinului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE