Rusia seamănă temeri pe piețe: prețul grâului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni

Facebook
Twitter

Analiștii se tem că escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina va conduce la izbucnirea unui război între cele două state, ceea ce le va limita capacitatea de export, astfel că prețul grâului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, acoperind împreună peste o cincime din exporturile mondiale. Săptămâna trecută, Ucraina a acuzat Rusia că a început invadarea teritoriului său național. În presă au apărut informații și despre o posibilă intervenție armată a Statelor Unite, însă această variantă este incertă și puțin probabilă. Totuși, operațiunile militare vor limita capacitatea Rusiei și a Ucrainei de a cultiva, recolta și transporta cereale, ceea ce va conduce la blocări ale fluxurilor comerciale internaționale.

Mai mult decât atât, statele vestice se pregătesc de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Reuniuni și negocieri la nivel înalt vor fi organizate săptămâna viitoare la Bruxelles. Totodată, miniștrii Agriculturii din țările UE, dar și cei ai Republicii Moldova și Ucrainei vor discuta, joi sau vineri, la Bruxelles, pe tema embargoului rusesc, a sancțiunilor ce vor fi impuse Rusiei și a compensațiilor pentru producătorii europeni. Aceste sancțiuni vor limita capacitatea de export a Rusiei la nivel mondial.

Ca urmare a acestor temeri, prețul grâului a urcat la cal mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni. Vineri, grâul se vindea cu 5,62 de dolari/bușel. Pe termen lung, deși luptele dintre forțele Kievului și separatiștii pro-ruși ar putea să se transforme într-un război între Rusia și Ucraina, analiștii apreciază că piața se va stabiliza.

Și prețul altor produse au crescut, ca urmare a aplicării de noi sancțiuni Rusiei. Pe listă sunt petrolul și paladiumul, un metal destul de rar, folosit în industria auto. Rusia este cel mai mare producător mondial de paladiu și, potrivit unor informații vehiculate în presă, rezervele naționale sunt în scădere. Al doilea cel mai mare producător de paladiu este Africa de Sud.

Totodată, seceta din Brazilia a condus la creșterea prețului cafelei până la nivelul maxim al ultimelor trei luni. O jumătate de kilogram de vinde cu 2 dolari,preț mai mare față de cel înregistrat în iulie, de 1,6 dolari pentru aceeași cantitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE