ANSVSA

Ce amenzi primesc patronii care pun în pericol sănătatea consumatorilor?

Facebook
Twitter

În cursul lunii septembrie, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a Municipiului Bucureşti au efectuat peste 7.000 de controale în unităţile din industria agroalimentară și au aplicat doar 34 de amenzi.

Au fost verificate unităţi care-şi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe. Neregulile constatate au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 32 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 101.400 de lei şi prin aplicarea a 74 de avertismente.

Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate amenzi în următoarele judeţe, astfel:

  • Argeş, 2.000 lei – produsele alimentare provenite din import nu prezentau etichetă cu traducere în limba română;
  • Bacău, 2.600 lei – depozitare necorespunzătoare, întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor;
  • Bucureşti, 1.200 lei – neinformarea autorităţilor competente despre procedura de retragere sau rechemare a produsului alimentar;
  • Constanţa, 1.800 lei – nerespectarea normelor de igienă privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, utilajelor, ustensilelor, condiţii de depozitare necorespunzătoare;
  • Dâmboviţa, 48.200 lei – lipsă document de înregistrare, depozitare necorespunzătoare a produselor neconforme, produse neetichetate corespunzător, lipsă notificare import produse alimentare origine non-animală, activitate bar neaprobată sanitar veterinar;
  • Galaţi, 37.000 lei – spaţii neigienice, ustensile degradate, rastel ruginit;
  • Gorj, 2.000 lei – comercializarea produselor alimentare fără etichetă;
  • Ialomiţa, 1.200 lei – igienizare şi întreţinere necorespunzătoare a pânzelor de panacot, pereţi igienizaţi necorespunzător, utilaje şi obiecte nefolosite neevacuate din spaţiul de lucru;
  • Ilfov, 3.000 lei – neanunţarea începerii  activităţii;
  • Sibiu, 600 lei – lipsa documentelor care să ateste starea de sănătate a personalului, lipsa procedurii de igienizare, lipsă termometre, depozitare şi etichetare neconformă;
  • Satu-Mare, 600 lei – depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Sălaj, 600 lei – spaţii neigienizate corespunzător, vitrine frigorifice murdare;
  • Tulcea, 600 lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2014, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE