Exerciţiu naţional de simulare a apariţiei pestei porcine clasice şi a pestei porcine africane la porcii mistreţi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cooperare cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi şi cu Prefectura judeţului Iaşi, organizează, în perioada 17-18 septembrie 2014, un exerciţiu naţional de simulare a apariţiei pestei porcine clasice şi a pestei porcine africane la porcii mistreţi.

„Exerciţiul face parte din strategia naţională privind pregătirea pentru intervenţia în situaţiile de urgenţă generate de apariţia bolilor majore la animale. La acest exerciţiu sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai ANSVSA, ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, ai celor 42 de DSVSA judeţene, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale din judeţul Iaşi, care au atribuţii în controlul bolilor majore”, se arată într-un comunicat remis stiriagricole.ro de ANSVSA.

La exercițiul  naţional de simulare a apariţiei pestei porcine clasice şi a pestei porcine africane la porcii mistreţi sunt prezenţi specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, din Republica Moldova, care au fost invitaţi să participe în calitate de observatori. Colegii din Republica Moldova au participat şi anul trecut, tot la invitaţia conducerii ANSVSA, la un exerciţiu de simulare pentru pesta porcină africană, care a avut loc la Bistriţa-Năsăud.

Exerciţiul naţional de simulare a apariţiei pestei porcine clasice şi a pestei porcine africane la porcii mistreţi este de tip „alarmă” şi se va desfăşura în două etape:

  • alarma practică în teren, la suspiciunea unei boli majore a porcilor mistreţi, urmată de exerciţii pe teme definite, în grupuri de lucru;
  • procesul de luare a deciziei la nivelul Centrului Local de Combatere a Bolilor Iaşi.

Concluziile acestui exerciţiu de simulare de la Iaşi vor fi redactate sub forma unui raport, care va fi postat la modulul special dedicat exerciţiilor de simulare, de pe pagina de web a ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE