Prognoza agrometeorologică pentru perioada 15-21 octombrie 2014

Facebook
Twitter

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfășurării lucrărilor agricole în câmp, respectiv eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare.

În primele zile ale perioadei va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată în evoluţia regimului termic, acesta devenind normal, în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice realizată de administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice

Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între 12…22 grade la începutul intervalului,  abaterile termice pozitive fiind de 1…10 grade şi 3…15 grade spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 9…27°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -3…16°C, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, unde local vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 8…24°C, favorabilă desfăşurării fazelor de vegetaţie la speciile de toamnă deja înfiinţate şi continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă.

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, în primele zile ale perioadei se vor înregistra cantități de apă mai însemnate, îndeosebi în zonele vestice, nordice şi centrale.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în Banat, Maramureş, Oltenia, pe suprafeţe extinse din Crişana, vestul şi nord-vestul Munteniei, local în nordul şi centrul Transilvaniei, izolat în sud-estul Dobrogei. În Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei, local în nord-vestul Crişanei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetaţie la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura mai lent.

Rapiţa înfiinţată în perioada optimă va înregistra germinarea (80-100%) şi răsărirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a ţării, unde se va continua înfrunzirea (3-6 frunze).

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-20%).

De asemenea, în perioada 15-21 octombrie 2014, se vor continua lucrările de însămânţare în perioada optimă (15septembrie-20 octombrie), pentru ca plantele să poată beneficia de resursele termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi vernalizare.

Cultura de porumb îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, în majoritatea regiunilor agricole.

La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar la cultura de cartof din centrul ţării se vor definitiva lucrările de recoltare.

Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea rodului/lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea şi chiar finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Urgentarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE