Germania se opune intențiilor SUA privind comercializarea organismelor modificate genetic în UE

Facebook
Twitter

Acordurile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, cum sunt TTIP și CETA, ar putea deschide calea organismelor modificate genetic spre piața comunitară.

Parlamentul European a aprobat, ieri, propunerea legislativă care permite statelor membre dreptul de a restricţiona sau de a interzice deplin cultivarea de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar dacă acest lucru este permis la nivel european. Ministerul Mediului din Germania dorește interzicerea cultivării oricărui tip de organisme modificate genetic pe teritoriul federal. Ministrul Barbara Hendricks s-a declarat împotriva oricărei forme de utilizare a OMG în Germania.

Totuși, deși mai multe state nu doresc introducerea în cultură a organismelor modificate genetic, în Uniunea Europeană sunt importate cantități impresionante de produse modificate genetic, cum este șrotul din soia modificată genetic, care este folosit în furajarea animalelor în ferme.

Mai mult decât atât, la nivel european se poartă negocieri cu Statele Unite în vederea încheierii unor acorduri comerciale, cum sunt TTIP și CETA, ar putea deschide calea organismelor modificate genetic spre piața comunitară, avertizează ecologiștii. Într-un studiu publicat de Partidul Verde, se arată că „pe termen mediu, toate standardele europene cu privire la protejarea agriculturii, prin interzicerea OMG, vor fi coborâte”.

Mai mulți parlamentari europeni au afirmat că nici TTIP, nici CETA sau alte acorduri comerciale nu vor fi avizate de Parlamentul European, cât timp nu vor respecta întru totul legislația comunitară cu privire la organismele modificate genetic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE