S-a mai facut un pas in infiintarea Camerelor Agricole private

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Propunerile legislative care vizeaza infiintarea Camerelor Agricole private au fost dezbatute de curand in plenul Senatului, acestea obtinand un vot favorabil, a anuntat recent secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu. Camerele Agricole ar urma sa fie sprijinite financiar aproximativ 4 ani, ulterior urmand sa intre pe autofinantare din contributiile fermierilor.

„Marti, in plenul Senatului, au avut loc dezbateri, urmate de un vot favorabil, cu privire la cateva chestiuni extrem de importante, cum sunt propunerile de modificare a Legii Pajistilor si functionarea Camerelor Agricole private, care vor oferi servicii in primul rand fermierilor mici si mijlocii. Dorim sa punem la dispozitia Camerelor Agricole private o suma de bani, care sa le permita sa functioneze, dar si sa le stabilim atributii clare, astfel incat sa functioneze eficient si sa crestem increderea agricultorilor intr-o astfel de structura asociativa”, a scris pe pagina sa de Facebook, Daniel Botanoiu, secretarul de stat in MADR.

In luna februarie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat ca premierul Dacian Ciolos isi doreste ca toate Camerele Agricole sa treaca in sectorul privat si sa fie de utilitate publica.

„Premierul tine foarte mult (la un model n.r.) inspirat din cel frantuzesc, in care toata consultanta, respectiv Camerele Agricole sa fie in sectorul privat, dar de utilitate publica, sa fie finantate de Ministerul Agriculturii timp de 4 ani si ulterior sa intre pe autofinantare din contributiile fermierilor. Noi, cu camerele agricole si consultanta ne adresam micilor si producatorilor medii si am dubii ca ei vor reusi sa finanteze aceste camere agricole (dupa cei 4 ani n.r.). Acum avem in 14 judete Camere Agricole nationale. Va exista posibilitatea sa scoatem de la Consiliile Judetene consultanta si sa o trecem pe toata in privat prin camerele agricole nationale sau private”, a explicat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Camerele Agricole ar fi urma sa fie instrumentele prin care si micii fermieri ar putea dobandi cunostintele necesare pentru a realiza o agricultura cat mai moderna si viabila economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE