Camerele Agricole Judetene sunt acuzate ca trimit fermierii care vor consultanta pentru accesarea de fonduri europene la firmele private. Director CAJ: Ne dor aceste acuzatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Zeci de fermieri din intreaga tara care doresc sa realizeze un proiect pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020 spun ca multe dintre Camerele Agricole judetene nu le ofera consultanta, fermierii fiind trimisi mai degraba la firmele private.

„Camerele agricole au obligatia de a-i ajuta pe fermieri, dar in spatele acestora sunt firmele lor de consultanta. Aceste camere agricole sunt finantate de stat. Fermierii se plang ca nu se face mai nimic. Nu stiu cum isi justifica salariul. (…) Fermierul nu are nicio autoritate fata de Camerele agricole judetene. Acestea sunt obligate sa le acorde o minima consultanta fermierilor. Nu generalizam. Sunt Camere Agricole care mai fac ceva pentru oameni. O sa cer ministerului performanta acestor camere agricole. Pentru cate proiecte au oferit consultanta si cate din ele au fost declarate eligibile”, a declarat Cornel Stroescu, presedintele interimar al Camerei Agricole Nationale, pentru StiriAgricole.ro.

La nivel national exista 41 de Camere Agricole judetene, finantate de stat, dar care au totodata capacitatea de a-si suplimenta veniturile prin acordarea de consultanta sau prin realizarea diferitelor cursuri sau evenimente. De asemenea, exista si 14 Camere agricole ale fermierilor, infiintate prin Ordonanta 58 si subordonate Camerei Agricole Nationale.

Pe de alta parte, reprezentantii Camerelor Agricole judetene resping aceste acuzatii si spun ca au chiar o performanta cat se poate de buna, avand in vedere fondurile disponibile.

„Am mentinut structura de servicii din 2010. In intervalul 2007-2013 suntem pe locul sase pe tara ca numar de proiecte depuse. Vreau sa scot in evidenta faptul ca se lucreaza si nu e asa cum spun unii ca nu s-ar face nimic. Pe noi ne doare acest lucru. As putea spune ca am ramas cam singura camera agricola din tara care poate face fata cererilor fermierilor. Se zvoneste ca ne vom unii cu Directia Agricola. Si aceasta stare de incertitudine care e la noi, iar nu este foarte buna. Una e cand ai stabilitate si alta e cand auzi zilnic ca te desfiintezi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alin Petrica, directorul Camerei Agricole judetene Gorj.

Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, este si mai vehement asupra Camerelor agricole judetene, spunand despre acestea ca nu au „nicio legatura cu agricultura”.

„Camerele agricole judetene sunt la dispozitia Consiliului judetean si fac orice altceva mai putin decat ce ar trebui sa faca o asemenea Camera Agricola. Nu au nicio legatura cu agricultura decat ca mai exista pe acolo cate un inginer agronom”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, pentru StiriAgricole.ro.

Intrebat de aceasta situatie, Daniel Constantin refuza sa comenteze, precizand doar ca, din punct de vedere legal, Camerele Agricole judetene nu sunt in subordinea Ministerului Agriculturii.

„Camerele agricole judetene sunt, in momentul de fata, in subordinea Consiliilor judetene, nu in subordinea Ministerului Agriculturii. Exista structuri private, de tip ONG, ale Camerelor agricole, care functioneaza, organizate de fermieri, pentru fermieri. Ceea ce inseamna management, nu este gestionat de Minister. Eu mi-as dori ca in perioada urmatoare, pe masura ce schimbam legislatia, fermierii sa fie cei care sa managerieze camerele respective si sa asigure exact tipul de informatie de care au nevoie”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru StiriAgricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE