Achim Irimescu: Programul LEADER a devenit a cincea roata la caruta din cauza abordarii de la APIA

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca programul LEADER, prin care Grupurile de Actiune Locala (GAL) pot beneficia de finantare, a devenit a cincea roata la caruta, din cauza abordarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana in prezent fiind consemnate 3.700 de proiecte in valoare de 92 de milioane de euro dintr-o alocare de peste 300 de milioane de euro, scrie Agerpres.

„Importanta GAL-urilor este mare. Sumele sunt consistente, iar in total pe Strategia de Dezvoltare Locala avem in PNDR suma de 563 milioane de euro, avem si pe partea POP sume destul de bune, iar in total depasim 650 milioane de euro. Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat pana acum, nu putem fi foarte multumiti, desi tine si de abordarea noastra. Din pacate, abordarea in Agentia de Plati (APIA) vizavi de LEADER a dus ca acesta sa fie a cincea roata la caruta. Nu putem fi multumiti la 3.700 de proiecte cu 92 milioane de euro din peste 300 de milioane de euro. Deci, absorbtia nu este pe masura dorintelor noastre. Este cert ca GAL-urile trebuie sa devina motorul dezvoltarii la nivel local. Acestea au si sarcini extrem de complexe si delicate, tinand cont ca GAL-urile sunt AM-uri la nivel local. Daca dansii nu se ajuta, vom avea probleme”, a declarat Achim Irimescu.

Potrivit sefului MADR, Romania s-ar putea sa nu respecte termenul referitor la procesul de selectie a Strategiei de Dezvoltare Rurala, programat pentru 6 august 2016.

„In procesul de selectie a strategiei de dezvoltare locala, care trebuie finalizat in maximum doi ani de la semnarea Acordului de Parteneriat, ne duce cu termenul la 6 august 2016. In aceasta situatie, s-ar putea sa nu respectam acest termen. Ar fi bine ca GAL-urile sa revigoreze proiectele abandonate dintr-un motiv sau altul. Din pacate, avem o carenta la Ministerul Agriculturii, in sensul ca nu am tras invatamintele necesare din aceste cazuri si gresim in continuare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Grupurile de actiune locala (GAL) pot depune proiecte pe submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.

Pentru a fi eligibila, strategia de dezvoltare locala (SDL) trebuie sa fie elaborata pe baza unei abordari de jos in sus si sa sprijine activitati care sa incurajeze dezvoltarea locala in zonele rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE