Fermierii cu peste 10 hectare, obligati sa cotizeze la fondul mutual

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care lucreaza peste 10 hectare ar putea sa fie obligati sa cotizeze la fondul mutual, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Am avut de curand o serie de discutii despre fondul mutual, am stabilit ca acesta sa fie cu cotizatie obligatorie, pentru ca altfel nu vom reusi niciodata sa finantam un asemenea fond. Ne gandim sa ii obligam in mod special pe cei care detin peste 10 hectare. Sigur, si cei care au pana in 10 hectare, care au tomate de exemplu, ar putea si ei sa fie foarte interesati sa se inscrie in fondul mutual. E pacat sa nu realizam acest fond, mai ales ca legislatia europeana prevede acest lucru, plus ca avem si sume in PNDR special destinate pentru asa ceva”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, considera ca un fond mutual nu poate functiona adecvat fara obligativitatea cotizarii, deoarece, prin acest lucru fondul ar avea resursele necesare pentru a oferi despagubiri.

„Fermierul niciodata nu o sa cotizeze de buna voie, ci doar cand ii crapa maseaua. Nici nu poate functiona un fond mutual adevarat fara obligativitate, adica sa stii ca vei avea cotizatiile incasate, deoarece suma este destul de mare, de buna voie nu va da nimeni, ci doar atunci cand i se intampla (paguba, n.r.). Constituirea mai mult fonduri este practic ineficienta. Trebuie un fond mutual puternic, cu o cotizatie serioasa, incasata la timp, pentru ca fondul sa fie intr-adevar de ajutor fermierilor in caz de nevoie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

Prin intermediul unui fond mutual, fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari (seceta, inghet), despagubirile fiind acordate atat din contributiile membrilor, precum si din fondurile PNDR 2014-2020, care are prevazute circa 200 de milioane de euro pentru a acoperi pagubele din agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE