Cercetarea agricola romaneasca, in colaps: Datorii de peste 200 de milioane de lei si mai putin de 400 de cercetatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Lipsa finantarii statiunilor de cercetare agricola a dus la un rezultat previzibil: datorii in valoare de peste 200 de milioane de lei, mai putin de 400 de cercetatori care mai lucreaza in domeniu si o suprafata disponibila de numai 30.000 de hectare. Cifrele sunt oferite chiar de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, acesta recunoscand ca cercetarea romaneasca este, practic, in colaps.

„Cercetarea agricola romaneasca se afla practic in colaps, are datorii de 200 de milioane de lei, iar din numarul mare de cercetatori actualmente mai sunt mai putin de 400 si din pacate toti sunt la o varsta inaintata. Personalul, cu totul, reprezinta doar 3000 de angajati si suprafetele pe care le mai detine cercetarea agricola se ridica la doar 30.000 de hectare. Propunerea noastra este ca, impreuna cu Ministerul Educatiei, sa avem un institut national care sa inglobeze toate cercetarea. ASAS sa ramana for de consacrare stiintifica, iar Institutul National de Cercetare, pe modelul celui din Franta, sa primeasca fondurile necesare”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul Senatului, potrivit Agerpres.

Mai mult decat atat, tara noastra atrage si putine proiecte de cercetare finantate cu fonduri europene. Daca pentru cercetarea agricola a UE sunt disponibile fonduri in valoare de 4 miliarde de euro, Romania nu are proiecte decat pentru 34 de milioane de euro, restul sumelor fiind incasate de alte tari europene, a mai spus seful MADR.

Chiar si asa insa, exista o serie de statiuni de cercetare agricola din Romania care reusesc sa supravietuiasca si sa faca performanta. Un exemplu in acest sens sunt specialistii din cadrul Statiunii de Cercetare Legumicola Buzau care reusesc, de ani de zile, sa dezvolte noi soiuri si hibrizi de legume, recunoscuti pentru rezistenta, dar si gustul lor. Roadele cercetarii buzoiene incep sa se simta inclusiv economic. Directorul SCDL Buzau afirma ca institutia pe care o conduce a reusit sa isi dubleze veniturile din seminte si sa isi majoreze de aproape 10 ori veniturile din rasaduri, din 2010.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE