Dupa ce a lucrat mai multi ani in strainatate, un roman revenit pe meleagurile natale a reusit sa puna bazele unei ferme pomicole moderne la Foscani. In urma unei investitii considerabile, de peste 6 milioane de euro, in cadrul careia au fost accesate si fonduri europene, Florin Paltinus se poate mandri in prezent ca detine o livada superintensiva de mar, cires, gutui si cais, pe o suprafata de 45 de hectare, precum si o linie ultramoderna de procesare si depozitare a fructelor.
„Livada noastra a luat fiinta in aprilie 2014, putem spune ca este oarecum tanara. Este o livada de tip superintensiv, cu o suprafata de 45 hectare in sistem olandez, care presupune un sistem ultramodern de monitorizare si control denumit sistem de fertiligare. Producem, sortam si ambalam anual circa 2.500 de tone de fructe. Investitiile totale, atat in livada, cat si in unitatea de depozitare si procesare fructe, se ridica la peste 6.000.000 euro, insa cel mai important aspect este sufletul pe care echipa noastra il pune in dezvoltarea si cresterea acestei investitii. Aici, la ferma, tot colectivul societatii noastre este acasa”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Florin Paltinus, administratorul fermei pomicole deLivada.
Ferma pomicola, situata in localitatea Precistanu, judetul Vrancea, cultiva mar din soiurile Galla, Golden , Early Red One, Fuji si Granny Smith pe o suprafata de 20 de hectare, urmat apoi de cires si cais, cate 10 hectare fiecare, si de gutui, cultivat pe o suprafata de 5 hectare.
Pentru a realiza aceasta investitie, administratorul fermei pomicole a reusit sa acceseze si fonduri europene in valoare de 2 milioane de euro, pentru a construi un depozit modern cu o capacitate de 2500 de tone si 13 celule de refrigerare. Investitia a fost completata cu o linie de sortare, calibrare si ambalare pentru fructe si legume si cu o linie de prelucrare pentru sucurile de fructe cu umplere aseptica.
„Avand in vedere ca a fost primul nostru proiect de accesare a fondurilor europene tin sa precizez ca nu a fost un proces prea usor, dar cu ajutorul intregii echipe am reusit sa accesam aceste fonduri si sa ducem investitia la bun sfarsit. A fost un proiect dificil, care a fost studiat cu atentie si care a necesitat o documentatie foarte ampla”, ne-a mai spus Florin Paltinus.
Unitatea de depozitare si procesare fructe a fermei pomicole din Precistanu este dotata cu 13 incinte frigorifice echipate cu instalatie de atmosfera controlata (instalatie de ultima generatie ce permite pastrarea fructelor pe perioade de timp indelungate), o instalatie de sortat, calibrat si ambalat fructe utilizând diferiti parametrii de sortare si ambalare (culoare, greutate, diametru, punga, ladita, cutie de carton, caserola, boxpalet) si o instalatie de procesat fructe in vederea obtinerii de sucuri si nectaruri naturale cu ambalare aseptica.
In ceea ce priveste procesul tehnologic acesta se desfasoara in felul urmator: fructele sunt atent selectat si culese in dispozitive speciale pentru cules pentru a preveni deterioararea acestora datorita loviturilor, dupa care sunt depozitate in boxpaleti cu o capacitate de 320 kg. Acestia din urma, din livada, ajung fie in celulele frigorifice unde sunt depozitati si pastrati pentru perioade indelungate de timp (combinând temperatura de refrigerare cu tehnologia Atmosferei Controlate), fie direct pe linia de sortat, calibrat si ambalat unde fructele care corespund standardelor de calitate sunt spalate, lustruite, uscate si ambalate.
„Vrem sa mentionam faptul ca unitatea de depozitare si procesare fructe dispune de cea mai noua linie de sortat fructe, linie ce poate sorta fructele folosind diferiti parametri de sortare (culoare, diametru, greutate) in vederea atingerii unui nivel ridicat de calitate al fructelor livrate care sa raspunda exigentelor clientilor nostrii si care sa ne ajute sa patrundem in inimile consumatorilor. Fructele care nu corespund acestor standarde de calitate sunt trimise catre linia de productie sucuri si piureuri din fructe pe care societatea noastra o detine. Aici acestea sunt atent selectate, spalate, tocate-maruntite si presate, rezultatul acestor operatiuni fiind sucul de fructe natural, fara adaosuri de apa, zahar sau conservanti. Procedeul de conservare al acestui suc este pasteurizarea la temperaturi inalte urmat de racirea brusca si ambalarea aseptica la rece folosind instalatii si echipamente ce îndeplinesc cele mai exigente standarde de igiena si calitate impuse de legislatia nationala si Comunitara”, ne-a mai explicat administratorul fermei pomicole deLivada.
De curand, ferma pomicola din Foscani a trecut si printr-un proces de rebranding, pentru a deveni cunoscuta mult mai bine la nivel national.
„Ne dorim sa fim perceputi de catre clientii si colaboratorii nostri ca o companie foarte serioasa care isi canalizeaza energia in vederea producerii de produse de o calitate foarte buna destinate celor care au un stil de viata sanatos. Astfel, clientul produselor noastre si implicit al brand-ului deLivada ne dorim sa fie toate persoanele care sustine un produs romanesc, facut in Romania pentru clientii din Romania”, ne-a mai spus Florin Paltinus.
Pomicultorii pot accesa fonduri europene nerambursabile prin intermediul masurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, din cadrul PNDR. Sprijinul nerambursabil poate incepe de la 100.000 de euro pentru fermele mici si poate ajunge pana la 1.050.000 de euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, in cazul formelor asociative sau a fermelor mari.