Prognoza agrometeorologica pentru intervalul 16 – 22 aprilie: ploi sub forma de aversa si cantitati de apa insemnate agricol

Facebook
Twitter

Intervalul 16 – 22 aprilie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 8…24°C, mai ridicata cu 1…10°C in raport cu mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 14…32°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 1…18°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori de 10…22°C la nivelul intregii tari, favorabile desfasurarii proceselor de germinare-rasarire-infrunzire la culturile de primavara infiintate pana in prezent, precum si continuarii insamantarilor.

Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat caderi de grindina, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 16 – 22 aprilie

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Moldova, sud-vestul si local in centrul Transilvaniei, centrul si estul Dobrogei, izolat in nord-estul Munteniei si nord-vestul Banatului.

In stratul de sol 0-20 cm / ogor, aprovizionarea cu apa va inregistra valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In nordul si local in estul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei, sud-vestul si izolat in centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologica moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 16 – 22 aprilie

Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina desfasurarea normala a proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole in cea mai mare parte a tarii. Totodata, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Cerealierele de toamna (orz si grau), in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se vor afla la infratire (60-100%) si alungirea paiului (10-100%), cu o stare de vegetatie a culturilor in general buna si medie. In semanaturile efectuate in epoca optima, izolat va fi posibila declansarea fazei de inspicare.

La cultura de rapita se va inregistra infrunzirea (10-20 frunze), alungirea tulpinii (30-100%), precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-50%).

In plantatiile pomicole, speciile de samburoase (cires, piersic, visin, cais) vor parcurge fazele de legare a rodului si cresterea frunzelor/lastarilor, iar semintoasele, dezmugurirea, butonizarea si inflorirea.

La vita de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala inmugurirea, dezmugurirea si local, inceputul infrunzirii.

Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana in prezent, vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire (10-100%),
continuandu-se totodata lucrarile de semanat.

Sfecla de zahar isi va continua fazele incipiente de vegetatie (germinare/rasarire), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibila declansarea fazei de incoltire si rasarire.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor efectua in bune conditii.

Lucrari agricole recomandate in perioada 16 – 22 aprilie

  • Continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la culturile de camp;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE