Se vor confrunta fermierii cu un nou an secetos? Ce indica prognoza ANM pentru 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Scenariul unei veri secetoase si potrivnice agriculturii pare sa se contureze din nou, si pentru acest an. Potrivit celor mai recente estimari ale meteorologilor, in lunile iulie si august se vor inregistra cele mai mari deficite de apa, in special in zonele de sud, sud-est, est si vest.

„Lunile iulie si august vor sta sub semnul secetei, la fel ca in anul trecut, cand am avut o seceta grea. Anul trecut, am spus ca vor fi precipitatii excedentare in aprilie si mai. In martie, anul trecut, si chiar in aprilie, au fost inundatii la Galati. Prin urmare, prognoza pe termen lung s-a adeverit. Ce vreau sa spun este ca, anul acesta, la nivel national, in aprilie, mai si iunie vor fi cantitati peste norme, dar s-ar putea ca la Bacau, de exemplu, sa fie seceta. Daca informatiile sunt interpretate corect, pot fi utile si pe termen lung”, a declarat recent Ion Sandu, directorul general al ANM, potrivit Stirilor ProTV.

In acest context, in intervalul iulie-august 2016, rezerva de umiditate a solului in cultura de porumb, pe profilul 0-100 cm, ar putea inregistra valori scazute si deosebit de scazute in majoritatea regiunilor regiunilor agricole, potrivit director executiv in cadrul ANM, Elena Mateescu.

Aceasta a mai precizat ca cele mai mari deficite de apa in sol s-ar putea inregistra in zonele agricole din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, unde seceta pedologica va fi extrem sau deosebit de puternica.

Specialistii ANM prognozeaza ca in zonele agricole mentionate vor exista valori de sub 40 litri/mp, insuficiente pentru dezvoltarea corecta a plantelor.

Pentru saptamana 25 – 31 Martie, meteorologii informeaza ca va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod normal, dupa care se va produce o incalzire treptata a vremii, in majoritatea regiunilor agricole.

Potrivit ANM, se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Totodata, la inceputul intervalului pot fi posibile precipitatii mixte (ploaie, lapovita, ninsoare) izolat in zonele centrale si nordice.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. In cea mai mare parte a Moldovei, sudul si centrul Transilvaniei, local in nordul Munteniei, centrul si izolat in sud-estul Dobrogei se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE