Prognoza agrometeorologica 17-23 martie: Vreme favorabila pentru fertilizarile cerealierelor de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 17-23 martie se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2…11°C, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 2…16°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -7…6°C, in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in primele zile, local in Moldova si estul Transilvaniei, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 17-23 martie

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In cea mai mare parte a Moldovei, local in sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat in nordul Munteniei, centrul, sudul si sud-estul Dobrogei, se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 17-23 martie

Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp (orz, grau de toamna, rapita) vor evolua pe ansamblu normal, indeosebi in zonele de campie, iar in restul teritoriului agricol, procesele vegetative ale plantelor se vor desfasura mai lent. Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea, redusa.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor inregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv: formarea frunzei a treia si infratirea (40-100%), alungirea paiului (10-35%).

Cultura de rapita semanata in epoca optima se va afla la infrunzire (9-17 frunze) in majoritatea regiunilor agricole, precum si alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-35%), indeosebi in sudul si sud-estul tarii.

In aproape toate plantatiile, la speciile pomicole se va inregistra repausul biologic, local fiind posibila declansarea fazei de umflare a mugurilor de rod, iar la soiurile timpurii de samburoase (cires, cais, piersic) se va semnala inmugurirea, dezmugurirea si izolat, inflorirea.

Vita de vie va parcurge predominant faza de „plans”, in cea mai mare parte a podgoriilor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in general normal.

Lucrari agricole recomandate in perioada 17-23 martie:

  • Controlul vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si a coardelor la vita de vie;
  • Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si regenerare, precum si tratamente fito-sanitare in vii si livezi;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara din prima urgenta

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE