Prognoza agrometeorologica 8-14 martie: debutul lucrarilor pentru insamantarile de primavara

Facebook
Twitter

In perioada 8-14 martie va predomina un regim termic mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 3…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 7…18°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre -2…8°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare din Transilvania.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploaie, local cu caracter de aversa in aproape toate regiunile agricole, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. In prima parte a perioadei, cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol, indeosebi in jumatatea sudica a tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 8 – 14 martie

Rezerva de apa in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite moderate de umiditate in sol se vor semnala in nordul si vestul Moldovei, izolat in nordul Munteniei si centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 8 – 14 martie

Temperaturile din aer si sol mai ridicate decat in mod normal vor imprima ritmuri de vegetatie in general normale culturilor de camp si pomi-viticole pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense.

Pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, precum si la culturile semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta medie si buna, iar la cele tardive uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, indeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologica.

Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in epoca optima vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia si infratire (50-100%), iar culturile infiintate dupa 20 octombrie 2015 se vor afla la rasarire si aparitia frunzei a treia (30-100%).

La rapita infiintata in epoca optima se va inregistra infrunzirea (8-16 frunze), pe intreg teritoriul agricol al tarii.

In majoritatea plantatiilor, la speciile pomicole de samburoase se va semnala umflarea mugurilor de rod si izolat inceputul infloririi, iar la semintoase se va continua starea de repaus biologic.

Vita de vie se va afla in stadiul de repaus vegetativ in aproape toate podgoriile, iar in sudul si estul tarii, izolat se va putea declansa faza de „plans”.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima epoca, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole) se vor efectua in general in bune conditii, iar in zilele cu precipitatii vor fi intrerupte temporar.

Lucrari agricole recomandate in perioada 8 – 14 martie:

  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara;
  • Continuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei
  • mugurilor de rod la pomii-fructiferi si vita de vie;
  • Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare);
  • Declansarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta, pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE