Prognoza agrometeorologica 23 – 29 februarie 2016: vreme calda, in majoritatea regiunilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intervalul 23 – 29 februarie 2016 se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, pe intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -1…18°C, valori mai ridicate cu 1…15°C comparativ cu mediile climatologice, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…24°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -5…11°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploaie, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. In prima parte a perioadei, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp, iar in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 23 – 29 februarie 2016

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra izolat in vestul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor pentru perioada 23 – 29 februarie 2016

Regimul hidro-termic favorabil din aer si sol va imprima o evolutie normala a proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna in majoritatea regiunilor agricole, exceptand zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, unde ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.

La culturile de orz si grau de toamna infiintate in perioada optima se vor inregistra fazele de formare a frunzei a treia si infratire (40-100%), iar la cele infiintate dupa 20 octombrie 2015, rasarirea si aparitia frunzei a treia (15-100%).

In sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul tarii, rapita infiintata in epoca optima isi va continua faza de infrunzire (6-15 frunze), uniformitatea si vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu buna si medie.

Speciile pomi-viticole isi vor continua repausul biologic in toate plantatiile. Local, pe terenurile cu expozitie sudica, indeosebi din jumatatea de sud a tarii, va fi posibila inregistrarea fazei de umflare a mugurilor de rod, in special la soiurile pomicole timpurii de samburoase.

Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole de sezon (araturi, fertilizari faziale, taieri in vii si livezi, etc.), in majoritatea regiunilor agricole.

Lucrari de specialitate recomandate pentru perioada 23 – 29 februarie 2016:

  • Continuarea verificarii sistematice a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita de vie;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi (aplicarea de ingrasaminte organice, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire si regenerare);
  • Efectuarea araturilor pe suprafetele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrari de calitate;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE