Prognoza agrometeorologica 22-28 martie: ploi in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, in intervalul 22-28 martie va predomina o vreme pe ansamblu normala, pe intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -1…10°C, valori apropiate de normele climatologice, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 3…14°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre -6…8°C, in majoritatea regiunilor agricole, izolat fiind conditii de producere a brumei, in special in depresiuni.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in majoritatea regiunilor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in primele zile in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot depasi 10-15 l/mp si izolat, 20-25 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22-28 martie:

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In cea mai mare parte a Moldovei, sudul si centrul Transilvaniei, local in nord-estul Munteniei, centrul si izolat in sudul Dobrogei, se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 22-28 martie:

Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp (orz, grau de toamna, rapita) vor evolua pe ansamblu normal, indeosebi in zonele de campie, iar in restul teritoriului agricol, procesele vegetative ale plantelor se vor desfasura mai lent. Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor inregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv: formarea frunzei a treia si infratirea (40-100%) si alungirea paiului (10-35%).

Cultura de rapita semanata in epoca optima se va afla la infrunzire (9-17 frunze) in majoritatea zonelor agricole, precum si alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-35%), indeosebi in sudul si sud-estul tarii.

In aproape toate plantatiile, la speciile pomicole se va inregistra repausul biologic, local fiind posibila declansarea fazei de umflare a mugurilor de rod, iar la soiurile timpurii de samburoase (cires, cais, piersic) se va semnala inmugurirea, dezmugurirea si izolat, inflorirea.

Vita de vie va parcurge predominant faza de „plans”, in cea mai mare parte a podgoriilor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in general normal.

Lucrari agricole recomandate in perioada 22-28 martie:

  • Controlul vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si a coardelor la vita de vie;
  • Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si regenerare, precum si tratamente fito-sanitare in vii si livezi;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara din prima urgenta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE