Prognoza agrometeorologica 2-7 martie: ploi in majoritatea regiunilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 2-7 martie va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 1…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 4…19°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre -4…7°C, la nivelul intregii tari.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploaie in aproape toate regiunile agricole, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 2-7 martie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata), se vor inregistra in nordul si vestul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 2-7 martie

In conditiile mentinerii temperaturilor ridicate din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor de camp se vor desfasura in conditii normale, in cea mai mare parte a tarii.

Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea culturilor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.

In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna vor parcurge predominant rasarirea, formare a frunzei a treia si infratirea (25-100%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapita se va afla in faza de dezvoltare a aparatului foliar, plantele prezentand in medie 7-15 frunze, la nivelul intregii tari.

La pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor. La speciile timpurii de samburoase va fi posibila umflarea mugurilor de rod, in special pe terenurile cu expozitie sudica.

Lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari faziale, taieri in vii si livezi, etc.) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari agricole recomandate in perioada 2-7 martie

  • Efectuarea araturilor pe suprafetele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrari de calitate;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi (aplicarea de ingrasaminte organice, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire si regenerare);
  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE