Prognoza agrometeorologica 26 martie – 1 aprilie: ploi in majoritatea zonelor agricole ale tarii

Facebook
Twitter

La inceputul intervalului 26 martie – 1 aprilie va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, se va produce o incalzire treptata a vremii, in majoritatea regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 1…9°C in primele zile, limite apropiate normele climatologice si 7…14°C in restul perioadei, valori mai ridicate cu 1…5°C in raport cu mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 6…19°C la nivelul intregii tari, valorile cele mai ridicate fiind posibile in regiunile sudice si sud-estice, indeosebi spre sfarsitul perioadei.

Temperatura minima a aerului va oscila intre -5…8°C in aproape toata tara, posibil mai scazuta in prima parte a intervalului in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a brumei.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie, insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 26 martie – 1 aprilie

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafete extinse din Moldova, sudul si centrul Transilvaniei, izolat in nordul Munteniei si centrul Dobrogei, se vor semnala deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 26 martie – 1 aprilie

In conditiile mentionate, procesele fiziologice ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi in general normale pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar in depresiunile din centrul si nordul tarii, precum si pe terenurile unde se inregistreaza deficite de apa in sol, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfasura lent. In general, starea de vegetatie a speciilor de toamna se va prezenta medie si buna, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica, in special din sud-estul, sudul si estul tarii.

Culturile de orz si grau de toamna infiintate in perioada optima vor parcurge infratirea (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si alungirea paiului (10-80%), indeosebi pe suprafetele agricole din jumatatea de sud a tarii.

Culturile infiintate tardiv isi vor continua formarea frunzei a treia (50-100%) si infratirea (10-30%).

In sudul, sud-estul si estul tarii, rapita se va afla predominant la infrunzire (10-16 frunze), alungirea tulpinii (10-90%) si local aparitia inflorescentelor.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de inmugurire si dezmugurire in majoritatea plantatiilor, mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, corcodus, piersic), care se vor afla la inflorire.

In aproape toate podgoriile, la vita de vie predominanta va fi faza de „plans”. Local, in plantatiile din sudul si sud-estul tarii va fi posibila semnalarea inmuguririi.

Lucrarile agricole in camp vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari agricole recomandate in perioada 26 martie – 1 aprilie:

  • Pregatirea patului germinativ si efectuarea insamantarilor de primavara din prima epoca, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Verificarea vigurozitatii plantelor la culturile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita de vie;
  • Aplicarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la speciile de camp semanate in perioada optima;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomicole si viticole (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE