Amplasarea depozitelor de pesticide. Baciu, LAPAR: Distanta de 200 m e aberanta, vom solicita maxim 40 m

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O noua problema cu care se confrunta recent fermierii romani are legatura cu amplasarea depozitelor de pesticide, care, potrivit legii, trebuie sa se realizeze la cel putin 200 m fata de locuinte, surse de apa, terenuri agricole sau ferme. Cei care nu respecta aceasta prevedere risca sa ramana fara 5% din valoarea subventiilor incasate de la APIA.

“Luni vom avea o noua intalnire cu reprezentantii Ministerului Mediului, in legatura cu aceasta prevedere. Vom cere modificarea legii, pentru ca forma actuala este una anapoda, care nu se poate respecta. Din pacate, a fost facuta pe genunchi, fara consultarea tuturor partilor implicate. Deoarece suntem niste fermieri seriosi din toate punctele de vedere, ne dorim o lege normala, aplicabila”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

Acesta a mai precizat ca va solicita in cadrul intalnirii de luni, cu reprezentantii Mediului, ca distanta la care se pot amplasa depozitele de pesticide sa fie redusa la 30 – 40 de metri.

“Noi vom cere ca distanta sa fie redusa de la 200 m cat este in prezent la circa 30 – 40 de metri maxim. O distanta care si-o poate permite orice fermier. Sunt multi agricultori care au fost sanctionati de APIA din cauza acestei neconformitati”, ne-a mai declarat Laurentiu Baciu.

Potrivit Codului de Bune Practici Agricole, depozitele de pesticide nu vor fi amplasate in apropierea maselor de ape si nici in zone in care apa freatica este prezenta la mica adancime. Amplasarea se va face la cel putin 200 m fata de locuinte, surse de apa, furaje, campuri si terenuri agricole, ferme si depozite de animale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE