Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 – 16 februarie 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 10-16 februarie 2016 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari, potrivit ANM.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -3…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 3…15°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -8…9°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a inghetului superficial la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapovita și ninsoare), fiind insotite de intensificari ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.

De asemenea, in primele zile ale intervalului, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol. Local, in zonele joase de campie se va semnala ceata.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra izolat in vestul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In majoritatea regiunilor agricole, la culturile de camp şi speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe fondul mentinerii temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, procesele vegetative la cerealierele de toamna se vor desfasura lent, indeosebi in nord-estul si sudul tarii.

Functie de data semanatului, cerealierele de toamna (orz și grau) vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), pe intreg teritoriul agricol al tarii.

La cultura de rapita va predomina faza de infrunzire (6-15 frunze), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

In toate plantatiile, speciile pomi-viticole isi vor continua starea de repaus biologic.

In conditiile agrometeorologice prognozate, in zilele cu precipitatii lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate:

  • Efectuarea controlului viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a evolutiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE