Prognoza agrometeorologica 2 – 8 februarie 2016: Vremea calda reia temporar procesele de dezvoltare ale plantelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 2 – 8 februarie 2016 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, pe intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -4…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 2…12°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 0….19°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului va oscila intre -9…8°C in aproape toata tara, local fiind conditii de producere a inghetului la sol.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, la nivelul intregii tari. Totodata, local in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 2 – 8 februarie 2016

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole restranse din nordul si vestul Moldovei, unde se vor inregistra deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 2 – 8 februarie 2016

In conditiile agrometeorologice prognozate, speciile de toamna si pomi-viticole isi vor continua starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafetelor agricole.

Datorita regimului termic mai ridicat din aer si sol, local in zonele de campie din vestul si sudul tarii vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor de crestere si dezvoltare ale plantelor. Starea de vegetatie a culturilor agricole se va mentine pe ansamblu medie si buna in semanaturile efectuate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive.

Orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de formarea frunzei a treia si infratire (10-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Sub aspect fenologic, rapita isi va continua infrunzirea (4-8 frunze), in toate zonele de cultura.

La pomii fructiferi si vita de vie va predomina starea de repaus vegetativ, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice acestei perioade vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate in perioada 2 – 8 februarie 2016:

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE