Prognoza agrometeorologica 5 – 11 februarie 2016: vreme calda, dar cu ploi in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, perioada 5 – 11 februarie 2016 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -5…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 0….13°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre -10…6°C, in toate zonele de cultura.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) insotite de intensificari temporare ale vantului, la nivelul intregii tari. Local, in zonele joase de campie se va semnala ceata.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 5 – 11 februarie 2016

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Pe unele suprafete din nordul si vestul Moldovei, se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 5 – 11 februarie 2016

In majoritatea regiunilor agricole, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe fondul mentinerii temperaturilor mai ridicate din aer si sol, procesele vegetative la cerealierele de toamna se vor desfasura lent, indeosebi in nord-estul si sudul tarii.

Functie de data semanatului, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), pe intreg teritoriul agricol al tarii.

La cultura de rapita va predomina faza de infrunzire (6-15 frunze), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

In toate plantatiile, speciile pomi-viticole isi vor continua starea de repaus biologic.

In conditiile agrometeorologice prognozate, in zilele cu precipitatii lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate in perioada 5 – 11 februarie 2016:

  • Efectuarea controlului viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a evolutiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE