septembrie 25, 2021

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 4 – 10 august 2015. Seceta pedologica se va mentine pe areale agricole extinse din intreaga tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta perioada va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. In majoritatea zonelor de cultura din tara, seceta pedologica va persista in intervalul 4 – 10 august, conform prognozei agrometeorologice realizata de ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 19…31°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 27…37°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 8…25°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Sub aspect pluviometric se intrevad precipitatii sub forma de aversa, reduse cantitativ, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 4 – 10 august 2015

In cultura de porumb, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In cea mai mare parte a Transilvaniei si local in vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 4 – 10 august 2015

Regimul termic al aerului si solului mai ridicat decat in mod normal si persistenta insolatiei in orele de amiaza vor determina deprecierea aparatului foliar prin ingalbenire/uscare, boabe sistave si stiuleti subdimensionati la porumb, capitule cu diametrul restrans si seminte seci la floare-soarelui, indeosebi pe arealele agricole unde se mentine fenomenul de seceta pedologica.

La graul de toamna va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, la nivelul intregii tari.

Cultura de floarea-soarelui se va afla in fazele de inflorire (80 100%) si maturitate ceara (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Functie de data semanatului, la porumb se vor semnala matasirea (60-100%), maturitatea in lapte (30-100%) si maturitatea ceara (10-70%).

In centrul tarii, sfecla de zahar va inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile (30-100%), izolat fiind posibila declansarea acumularii zaharului in radacina (10-20%).

Cartoful isi va continua cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, local fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice si recoltarea la soiurile de vara.

In toate plantatiile, pomii fructiferi vor parcurge cresterea rodului, acumularea zaharului si coacerea fructelor, precum si recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplina.

In toate podgoriile, la vita de vie vor predomina fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masa se va putea inregistra acumularea zaharurilor si coacerea in „parga”.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfasura in general in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 4 – 10 august 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna;

Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna;

Continuarea lucrarilor de intretinere la culturile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);

Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE