Vesti bune pentru fermieri: revin ploile. Vezi prognoza ANM pentru intervalul 6 – 12 aprilie

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, in intervalul 6 – 12 aprilie va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 8…24°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…12°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12…30°C, in majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai ridicate fiind posibile in jumatatea de sud a tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4…18°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 10…20°C, limite optime pentru continuarea semanaturilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile infiintate pana in prezent, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului din zonele de campie.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara. De asemenea, spre sfarsitul intervalului se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 6 – 12 aprilie

Rezerva de umiditate, in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica), se vor inregistra pe suprafete extinse din Moldova, sudul si centrul Transilvaniei, local in centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului si nordul Munteniei.

In stratul de sol 0-20 cm/ ogor, gradul de aprovizionare cu apa al solului va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea terenurilor agricole. In cea mai mare parte a Moldovei, centrul si sudul Transilvaniei, centrul, sud-estul si estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 6 – 12 aprilie

Procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a teritoriului si mai intens pe suprafetele agricole din sudul tarii, pe fondul temperaturilor ridicate din aer si sol. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie la speciile de toamna infiintate in epoca optima, iar in semanaturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna se vor afla predominant in fazele de infratire si alungirea paiului (10-100%).

La cultura de rapita se va semnala infrunzirea (11-17 frunze), alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-100%), precum si inflorirea (10-30%), in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

La soiurile extratimpurii si timpurii de cais, piersic, cires, visin, prun se va inregistra inflorirea, cresterea frunzelor/lastarilor si legarea rodului la cais in jumatatea de sud a tarii. Speciile pomicole de semintoase se vor afla la inmugurire, dezmugurire si inceputul infloririi (mar).

La vita de vie predominante vor fi fazele de “plans” si inmugurire in majoritatea podgoriilor, precum si dezmugurire la soiurile timpurii de masa.

Culturile de primavara infiintate pe suprafete restranse se vor afla in primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire, continuandu-se totodata lucrarile de semanat.

Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in conditii bune, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Lucrari agricole recomandate in perioada 6 – 12 aprilie

Continuarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof, porumb) pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;

Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;

Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE