Prognoza agrometeorologica 30 ianuarie – 5 februarie 2016: vreme calda in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

In intervalul 30 ianuarie – 5 februarie 2016 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, pe intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -1…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…12°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 2….19°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului va oscila intre -5…8°C, in aproape toata tara.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, la nivelul intregii tari. Totodata, local in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 30 ianuarie – 5 februarie 2016

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Izolat, in nordul si vestul Moldovei, se vor mentine deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 30 ianuarie – 5 februarie 2016

In conditiile agrometeorologice prognozate, speciile de toamna si pomi-viticole isi vor continua starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafetelor agricole.

Datorita regimului termic mai ridicat din aer si sol, local in zonele de campie din vestul si sudul tarii vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor de crestere si dezvoltare ale plantelor. Starea de vegetatie a culturilor agricole se va mentine pe ansamblu medie si buna in semanaturile efectuate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive.

Orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de formarea frunzei a treia si infratire (10-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Sub aspect fenologic, rapita isi va continua infrunzirea (4-8 frunze), in toate zonele de cultura.

La pomii fructiferi si vita de vie va predomina starea de repaus vegetativ, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice acestei perioade vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate in perioada 30 ianuarie – 5 februarie 2016:

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasǎmintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamnǎ semanate in epoca optima.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE