Sub aspect termic, in intervalul 19 – 25 ianuarie 2016 va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, chiar deosebit de scazut, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Mai mult decat atat, de marti seara si pana joi, ora 10, va intra in vigoare o avertizare de cod galben de ger valabila pentru sudul tarii, precum si pentru o parte din Transilvania. In intervalul mentionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata in cea mai mare parte a tarii. In Oltenia, Muntenia, sudul si estul Transilvaniei vor fi minime de  -20….-15 grade, iar izolat se vor inregistra valori termice sub -25 grade, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -13…-1 grade, abaterile termice negative fiind de 1…6 grade, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului va prezenta valori de -10….3 grade, in majoritatea regiunilor.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -18…-4 grade, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din centrul si nordul tarii, producandu-se inghet la sol.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, in cea mai mare parte a tarii. Vantul va prezenta intensificari temporare, izolat cu aspect de viscol, in special in primele zile ale perioadei. De asemenea, in zonele joase de relief se va produce ceata, asociata cu depune de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 25 ianuarie 2016

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Izolat in nordul si vestul Moldovei se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 19 – 25 ianuarie 2016

Ca urmare, atat speciile de toamna (rapita, orz si grau), cat si cele pomi-viticole isi vor mentine starea de repaus biologic, in aproape toate zonele de cultura. Totodata, pe suprafetele agricole fara strat protector de zapada, unde temperaturile minime din aer vor scadea sub pragurile biologice critice de rezistenta (Tmin. ≤-10…-15…-20°C) ale plantelor vor fi posibile vatamari ale aparatului foliar prin ingalbeniri si brunificari/arsuri ale varfului frunzelor.

Functie de data semanatului, orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de formarea frunzei a treia si infratire (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Fenologic, cultura de rapita va parcurge faza de infrunzire (5-14 frunze), pe intreg teritoriul agricol al tarii.

In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita de vie isi vor continua stadiul de repaus biologic, acestea fiind bine adaptate la conditiile de iernare.

Pentru perioada 19 – 25 ianuarie 2016 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a mugurilor de rod la speciile pomicole si viticole.